UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВПС США збираються освоїти багатоцільові стелс-винищувачі шостого покоління

Прототип винищувача вже побудували і провели льотні випробування.

Військово-повітряні сили (ВПС) США розкрили деталі секретної програми Повітряного домінування наступного покоління (Next Generation Air Dominance - NGAD), в якій розглядається можливість випуску багатоцільового стелс-винищувача шостого покоління в модифікаціях ближнього і дальнього радіусу дії. Машини також будуть атакувати наземні цілі, заявили в Конгресі.

Відомо, що в слуханнях Конгресу брали участь начальник штабу ВПС генерал Чарльз Браун і глава Бойового авіаційного командування генерал Марк Келлі.

Вони заявили, що згідно з програмою, літаки шостого покоління. ВПС хочуть отримати версії важкого винищувача з великою дальністю і бойовим навантаженням для операцій в Індо-Тихоокеанському регіоні і легкого винищувача з меншою дальністю і бойовим навантаженням для операцій в Європі.

Вони повинні бути багатоцільовими, здатними вести повітряний бій і наносити удари по наземних цілях. За словами Брауна, винищувачі NGAD повинні бути "системою систем" як літак, що виконує завдання повітряного домінування. Винищувачі повинні бути здатні заходити в так звані райони A2/AD - Anti-Access/Area-Denial (зони підвищеної небезпеки, в яку війська НАТО не можуть проникнути без неприйнятного для них шкоди навіть при переважаючих силах), прориваючи будь-які системи ППО, знищуючи авіацію і найважливіші цілі противника.

Коли почнуть виробництво машин нового покоління, поки невідомо. Повідомили лише про те, що запуск буде "досить швидко".

Американські ВПС поки не розкривають навіть загальні тактико-технічні дані нового винищувача. Всі інформація про нього строго засекречена. В даний час Збройні сили США мають у своєму розпорядженні двома типами винищувачів п'ятого покоління - F-22 Raptor і F-35 Lightning II. Згодом новітні винищувачі, створювані за програмою NGAD, повинні прийти їм на зміну.

Читайте також: Літаки ВПС США прибули в Катар

Напередодні Пентагон заявив про виділення Україні 150 млн доларів військової допомоги. Однак тільки грошима не обійдеться.

Там зазначають, що Україна отримає протиартилерійські радари, засоби для боротьби з безпілотними летальними апаратами, засоби захищеного зв'язку, засоби радіоелектронної боротьби і військово-медичної евакуації. Крім цього, буде проведено навчання та надано обладнання, щоб підвищити безпеку і потужність баз ВПС України.