UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втручання Китаю у вибори президента США шкодить обом кандидатам — The Washington Post

Китайське втручання в американські вибори покликане спричинити плутанину та хаос для американського електорату.

Втручання Китаю у вибори президента США 2020 року покликане посіяти розбіжності в політичній системі США, подібно до російської дезінформаційної кампанії у 2016 році. Але зусилля Китаю є більш складними та «виточеними», пише The Washington Post.

Існує кілька аспектів китайського втручання в американські вибори.

Офіс директора Національної розвідки США публічно заявив про те, що Китай воліє, щоб президент США Дональд Трамп програв вибори, адже Китаю більш сприятливою буде політична поміркованість та стабільність кандидата від Демократичної партії США Джо Байдена.

Але цей аналіз стосується лише спроб втручання з боку офіційних державних органів Китаю.

Також існує підозра, що один з впливових китайських бізнесменів спрямовує свої зусилля на підтримку Трампа та поширення дезінформації про Джо Байдена. Вважається, що цей китайський мільярдер не діє в інтересах Комуністичної партії Китаю, але інколи його вчинки, все-таки, узгоджуються з цілями КПК.

Китайський мільярдер Гуо Венгуй, близький союзник республіканця Стівена Беннона, також може втручатися в американські вибори. Його новинний веб-сайт GNews публікував документи та відео, які, як стверджується, були взяті із загубленого ноутбука Хантера Байдена.

Веб-сайти, що підтримують Трампа, теж використовували інформацію GNews. Також, цю інформацію поширюють в соцмережах.

Гуо Венгуй заявляє, що є борцем за свободу від КПК і працює над створенням "Нової федеральної держави Китай".

Проте остаточний порядок денний китайського бізнесмена залишається неясним.

Товариш Гуо -  Дінгганг Ван, який був сфотографований на зустрічі з Бенноном та ще одним республіканцем Руді Джуліані, нещодавно заявив, що суперечливий матеріал про Байдена був зібраний і відправлений до Вашингтона керівництвом КПК, що суперечить історії Беннона і Джуліані про те, що компромат на сина Байдена був отриманий із ноутбука Хантера Байдена, який він залишив у майстерні з ремонту комп’ютерів у штаті Делавер.

Попри те, що компрометуюча інформація про Хантера Байдена, швидше за все, суперечить реальності, вона впливає на довіру американських виборців до демократа Джо Байдена.

Гуо Венгуй запевняє, що він є дисидентом КПК, однак, судячи з його діяльності, він радше «полює» на дисидентів Комуністичної партії Китаю.

Це може свідчити про те, що КПК активно втручається у президентські вибори в США. Така широкомасштабна дезінформаційна кампанія шкодить як інтересам Трампа, так і інтересам Байдена.

Ймовірно, Китай намагається завдати шкоди репутації Байдена на випадок його потенційної перемоги. Ця дезінформація покликана спричинити плутанину та хаос для американського електорату та нашкодити обом сторонам, резюмує видання.

Читайте також: Переобрання Трампа може призвести до зростання авторитаризму в світі — The Washington Post

Перед фінальним раундом дебатів між Трампом і Байденом опитування Gallup показало, що 56% американців вважають, що Трамп не заслуговує другого терміну. Історично в США всі кандидати з рейтингом схвалення 50% і вище виграли переобрання, а президенти з рейтингом схвалення значно нижче за 50% програвали.

Трамп, який намагається затриматися в Білому домі ще на одну каденцію, продовжує відставати в опитуваннях від Байдена. Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави.

Варто зазначити, що Байден має кращі рейтинги перед виборами, ніж будь-який претендент на пост президента США з 1936 року.

Детальніше про те, як Трамп може оскаржити результати президентських виборів у Сполучених Штатах, читайте у статті Геннадія Друзенка "Виборчі рифи американської демократії".