UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всесвітній день дитини: ЮНІСЕФ закликає запобігти втраті цілого покоління

COVID-19 може завдати безповоротної шкоди навчанню, харчуванню та добробуту дітей. Кожна дев’ята інфікована COVID-19 особа – це дитина або підліток.

Минув майже рік з початку пандемії COVID-19, і його наслідки невтішні: від хвороби загинуло понад один мільйон осіб. У ЮНІСЕФ кажуть, що COVID-19 — це «дитяча» криза. У перші місяці пандемії діти становили відносно невелику частку інфікованого населення. Та з часом вірус почав активно поширюватися, і сьогодні кількість дітей та молоді, які інфікуються і хворіють на COVID-19, зростає так само активно.

Світ починає усвідомлювати, наскільки негативно впливає пандемія на дітей і молодь у всьому світі, і цей вплив викликає серйозне занепокоєння. Діти стикаються одразу із кількома факторами ризику одночасно: прямими наслідками хвороби, розбалансуванням системи надання базових послуг та фінансовою нестабільністю із посиленням нерівності, підкреслюють у ЮНІСЕФ.

У своїй новій доповіді «Попередити втрату цілого покоління через COVID», опублікованій напередодні Всесвітнього дня дитини, ЮНІСЕФ попередив про посилення наслідків пандемії COVID-19 для дітей. Хоча симптоми серед заражених дітей залишаються слабкими, кількість випадків інфікування серед цієї вікової категорії зростає, а довгостроковий вплив на навчання, харчування та добробут цілого покоління дітей та молоді може змінити їхні життя.

Пандемія матиме безпосередній вплив на майбутнє дітей, навіть якщо незабаром дієва вакцина стане доступною. Те, як зараз світ реагує на безліч пандемійних ризиків, що загрожують дітям і підліткам, визначатиме їхнє майбутнє. Якщо міжнародна спільнота негайно не змінить визначені пріоритети, потенціал цього покоління молодих людей буде втрачено, кажуть у ЮНІСЕФ.

«З початку пандемії COVID-19 існував стійкий міф про те, що це захворювання майже не вражає дітей. Але це твердження дуже далеке від істини”, – зазначила Генрієтта Фор, Виконавча директорка ЮНІСЕФ. “Хоча діти можуть хворіти та можуть поширювати захворювання, це лише вершина пандемічного айсберга. Найбільшу загрозу для них становлять перебої в роботі найважливіших сервісів та послуг та стрімке зростання рівня бідності. Чим довше триває криза, тим глибший її вплив на освіту, здоров’я, харчування та добробут дітей. Майбутнє цілого покоління знаходиться під загрозою».

У звіті ЮНІСЕФ підкреслюється, що станом на 3 листопада в 87 країнах кожен дев’ятий інфікований на COVID-19 є дитиною або підлітком до 20 років. Це 11 відсотків із 25,7 мільйона інфікованих осіб, про яких повідомили ці країни. Існує велика потреба у поглибленому аналізі даних про зараження, смертність та тестування, щоб краще зрозуміти, як криза впливає на найбільш незахищених дітей, та визначити необхідні кроки у відповідь.

Хоча діти можуть передавати вірус одне одному та старшим віковим групам, доповідь містить вагомі докази, що переваги від роботи шкіл за умови дотримання основних заходів безпеки перевищують фактори, пов’язані із їх закриттям. Школи не є головним фактором передачі вірусу в громадах, і діти частіше заражаються вірусом поза навчальними закладами.

Як підкреслюється в доповіді, найсерйознішою загрозою для дітей є перебої в наданні життєво важливих медичних та соціальних послуг, викликані COVID. За результатами аналізу даних із нових досліджень, проведених ЮНІСЕФ у 140 країнах, у доповіді виокремлюються такі тенденції:

У доповіді йдеться і про більш тривожні обставини:

ЮНІСЕФ закликає уряди та партнерів:

«У цей Всесвітній день дитини ми просимо уряди, партнерів та приватний сектор прислухатися до думки дітей та зробити їхні потреби своїми пріоритетами”, – підкреслила Фор. “Зараз, коли ми всі переосмислюємо майбутнє і дивимось вперед – у часи після пандемії, діти повинні бути на першому місці».