UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Вже перейшли всі межі": Путін звинуватив Захід у спробах державного перевороту в Білорусі

Про спробу "перевороту" в Білорусі перед цим заявляла тільки ФСБ Росії, сам Лукашенко та підконтрольний йому КДБ

У зверненні до Федеральних зборів президент РФ Владімір Путін вперше прокоментував заяви про "військовий переворот" в Білорусі для захоплення влади та "замах" на невизнаного президента Аляксандра Лукашенка. Він скористався нагодою знову назвати Революцію Гідності в Україні "державним переворотом".

"Схоже, вже всі звикли до... грубим спробам одних силою нав'язати свою волю іншим. На сьогодні подібна практика перероджується в щось набагато більш небезпечне... Маю на увазі нещодавно стали відомими факти прямої спроби організації в Білорусі державного перевороту і вбивства президента цієї країни", - сказав Путін під час звернення, яке транслювали державні телеканали.

Він поскаржився, що колективний Захід "не засудив це".

"Ніхто цього як би не помічає, все удають, що взагалі нічого не відбувається", - сказав Путін. "Можна як завгодно ставитися, наприклад, до президента України Януковича або до Мадуро в Венесуелі. Януковича мало не вбили та відсторонили від влади за допомогою збройного перевороту. Можна мати будь-яку точку зору з приводу Лукашенка, але практика організації держпереворотів, планів політичних вбивств, в тому числі та вищих посадових осіб - це вже занадто. Всі межі перейшли вже".

Читайте також: "Пошкодують так, як давно не шкодували": Путін не хоче спалювати мости із Заходом, але встиг пригрозити іншим країнам

Раніше Лукашенко повідомив, що на його дітей готували замах. За його словами, саме за це затримали політолога Аляксандра Фєдуту, опозиційного політика Грігорія Костусєва та юриста Юрія Зєнковіча.