UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВПС НАТО цього року понад 300 разів перехоплювали російські літаки 

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Альянс суттєво посилив протиповітряну оборону на східному фланзі.

У 2023 році військово-повітряні сили НАТО піднімались у повітря понад 300 разів у відповідь на дії російських військових літаків. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Росія викупила у іноземних компаній майже сотню літаків

"Переважна більшість повітряних контактів між літаками НАТО і російськими літаками були безпечними і професійними. Порушення повітряного простору НАТО російськими військовими літаками залишалися рідкісними і, як правило, короткочасними", - заявили в Альянсі, додавши, що більшість перехоплень відбувалися над Балтійським морем.

"Винищувачі НАТО чергують цілодобово, готові піднятися в повітря у разі підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору наших членів Альянсу", - йдеться в заяві речника Альянсу Ділана Вайта.

Читайте також: Після втрати кількох літаків росіяни знову застосовують Су-34 та Су-35 – Штупун

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року у НАТО суттєво посилили свою протиповітряну оборону на східному фланзі, збільшивши кількість винищувачів, літаків-розвідників і наземних засобів ППО.

Військові літаки РФ регулярно здійснюють небезпечні маневри. Раніше повідомлялося, що над Чорним морем ледве не зіштовхнулися російський і польський винищувачі. Також винищувачі ВПС Британії та Німеччини перехопили російський літак поблизу повітряного простору Естонії.