UA / RU
Підтримати ZN.ua

Труднощі у визначенні політики Ізраїля під час війни в Газі підкреслили відчуття слабкості Байдена — Bloomberg

Візит Нетаньягу до Вашингтона демонструє зменшення здатності Байдена впливати на світові події.

Протягом багатьох місяців президент США Джо Байден закликав Ізраїль припинити війну проти ХАМАСу в Газі. Більше року він демонстративно не запрошував до Білого дому прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, сподіваючись використати це як нагороду за хорошу поведінку.

Проте цього тижня, коли ізраїльські військові літаки продовжують атакувати Газу, Байден має прийняти Нетаньягу 23 липня в Овальному кабінеті, і, що є рідкісною честю, ізраїльський лідер виступить перед Конгресом. Цей візит багато хто, в тому числі європейські та арабські союзники, розглядають як потужний символ того, що здатність Байдена впливати на світові події зменшується, зазначає Ітан Броннер, старший редактор Bloomberg.

"Байден вже давно сприймається арабськими лідерами як старий і слабкий. Труднощі у визначенні поведінки Ізраїля під час війни в Газі лише посилили відчуття слабкості", — каже Рим Момтаз, дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні. 

Для 74-річного Нетаньягу цей візит до США має ознаки тріумфу. Запрошений як республіканцями, так і демократами для свого четвертого виступу в Конгресі, він перевершить Вінстона Черчилля як світовий лідер з найбільшою кількістю запрошень.

Водночас влада готується до протестів з обох боків навколо візиту Нетаньягу. Деякі члени Конгресу заявляють, що бойкотуватимуть його виступ.

Читайте також: Байден очікує зустрічі з Нетаньягу наступного тижня, попри діагноз COVID президента — The Hill

Раніше радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не очікує, що прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу критикуватиме адміністрацію Байдена під час виступу на спільному засіданні Конгресу. Загалом він сподівається, що промова Нетаньягу в Конгресі пройде добре.