UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вова не лікується: найбільший протест лікарів у Москві поставив діагноз системі

Росіяни масово протестують проти реформи охорони здоров'я.

В Росії "іноземних агентів" переслідують, як зрадників. Ілюстрація

Всі фото: Саша Богіно; twitter.com/echolalialia

У неділю, 2 листопада, на Суворовської площі в Москві зібралася найбільша за останні роки акція протесту медичних працівників - у мітингу, за різними даними, взяли участь від 4 до 6,5 тисяч осіб.

Російські лікарі і медсестри, профспілкові та партійні активісти вимагають припинити звільняти лікарів, скорочувати зарплати, а також оголосити мораторій на реорганізацію медичних закладів, відзначають журналісти з місця подій.

Крім того, протестувальники вимагають від влади влаштувати "люстрацію" всім керівникам департаменту охорони здоров'я Москви, які брали участь в реорганізації охорони здоров'я.

на площі яблуку ніде впасти. зі сцени зачитують звернення Янкаускаса #митингврачей pic.twitter.com/uCnqrcAGTa

сашко богино (@echolalialia) 2 листопада 2014


Відомо, що в рамках реформи охорони здоров'я російські власті мають намір звільнити 30 відсотків лікарів та медперсоналу, а також закриття 28 медичних закладів, у тому числі 18 лікарень.

Читайте також: У Гонконзі протестувальники планують пікетувати будинок міського голови

Більш того, росіян обурює відсутність належного матеріального забезпечення лікарень: за даними Рахункової палати РФ, в 2013 році російські лікарні опинилися недофінансовано на 19 мільярдів рублів, з-за чого було скасовано 35 тисяч ліжок у стаціонарах, закрито 76 поліклінік і 306 лікарень.

Раніше в російських ЗМІ з'явилася інформація про залякування медиків. Так, начальство лікарень попередило, що ті, хто прийде на акцію, першими потраплять у списки на скорочення.

Буквально кількома днями раніше у Москві затримали педагогів і медиків, які вимагали обіцяне держжитло.