UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ зібралася шукати джерело коронавіруса в Китаї

Експерти Організації планують відправитися до Уханя в січні.

Команда експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я планує в січні 2021 року відвідати Китай, щоб розслідувати походження коронавіруса SARS-CoV-2, що викликав пандемію COVID-19.

В інтерв'ю Associated Press, опублікованому 15 грудня, член місії Фабіан Лендертц розповів, що вже тривають консультації з китайськими науковцями з цього питання. Швидше за все, експерти спершу відвідають Ухань, де було зафіксовано перший спалах захворювання.

«Це не про те, щоб знайти країну-винуватця. Це про те, щоб спробувати зрозуміти, що сталося, а потім подивитися, чи можемо ми на основі цієї інформації спробувати зменшити ризик у майбутньому», - пояснив Лендертц.

Дослідники планують з'ясувати, чи циркулював коронавірус до того, як про нього стало відомо. З цією метою вчений вивчатимуть медичні зразки, зібрані до оголошення пандемії.

Окреме розслідування буде проводитися на мокрому ринку в Ухані, де, ймовірно, сталася перша передача коронавіруса від тварини до людини. Експерти ВООЗ також збиратимуть зразки кажанів й інших тварин, що могли бути носіями вірусу.

Місія ВООЗ у Китаї триватиме чотири-п'ять тижнів. За словами Лендертца, влада КНР не інформувала команду про якісь тимчасові обмеження за винятком двотижневого карантину по прибуттю.

Читайте також: Кулеба поскаржився ВООЗ на нехтування РФ пандемією COVID-19 у Криму і ОРДЛО

Спалах коронавірусного захворювання COVID-19 було зафіксовано в китайській провінції Ухань у грудні 2019 року. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала епідемію пандемією в березні 2020 року.

З початку пандемії в світі було зафіксовано майже 73 млн випадків захворювання, понад 41 млн людей вже одужали. Кількість летальних випадків  перевищує 1,6 млн.