UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ закликає країни зняти обмеження на міжнародні подорожі

З появою штаму «Омікрон» заборона перестала бути ефективним засобом протидії пандемії.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує урядам країн скасувати або зняти обмеження на міжнародні поїздки, запроваджені з початком пандемії коронавірусу.

«Заборони не допомагають у боротьбі з пандемією, але сприяють економічному та соціальному стресу, з яким стикаються держави», - йдеться у заяві Комітету з надзвичайних ситуацій за підсумками засідання 19 січня.

Швидке поширення штаму «Омікрон» свідчить, що ті заходи, які працювали раніше, не є ефективними проти нових викликів, наголошується в заяві.

Експерти ВООЗ також закликали складати правила в'їзду до країни, орієнтуючись на оцінку епідемічних ризиків, аби уникнути додаткового фінансового завантаження на мандрівників.

Наприклад, не вимагати сертифікат про вакцинацію від ковіду (щеплені люди теж можуть бути переносниками вірусу – ред.); визнавати всі вакцини, схвалені ВООЗ для екстреного використання, та їхні комбінації; ширше використовувати карантин та самоізоляцію приїжджих.

Читайте також: Данія посилює правила в'їзду для туристів

На початку цього року, коли кампанії з вакцинації проти COVID-19 запрацювали у багатих країнах, з'явилася надія на відновлення глобального туризму. Але з появою штамів «Дельта» та «Омікрон» багато країн були змушені повернути обмеження та закрити кордони.

На тлі появи нових штамів COVID-19 надії на відновлення туристичної галузі зникають, а новий рік може виявитися для міжнародного туризму ще важчим, ніж 2020-й.