UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ: немає доказів лабораторного походження коронавірусу

Організація заявила, що вірус, ймовірно має тваринне походження.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що всі наявні дані свідчать про те, що новий коронавірус передався людині від кажанів, а не був створений у лабораторії. Про це заявила на брифінгу у Женеві прес-секретар ВООЗ Фадела Чаїб, пише агентство Al Jazeera.

"Усі наявні дані свідчать про те, що вірус має тваринне походження. Він не проходив через маніпуляції та не створювався у лабораторії чи де-інде. Цілком ймовірно, що вірус має тваринне походження", - заявила Чаїб.

Раніше про те, що коронавірус поширився з лабораторії в Ухані повідомив телеканал Fox News. Стало відомо, що "нульовий пацієнт", котрий заразився коронавірусом працював в лабораторії Інституту вірусології та заразився від кажана".

США неодноразово заявляли про підозри у реальному походженні коронавірусу. Дональд Трамп заявив, що його адміністрація намагається визначити, звідки сталася смертельна хвороба, а держсекретар США Майк Помпео закликав Китай "зізнатися" у тому, що Китаю відомо про коронавірусну інфекцію. Австралія приєдналась до звинувачень США та закликала негайно розпочати розслідування, а сам Дональд Трамп хоче відправити власну розвідку до Китаю для дослідження походження COVID-19.

Китай заперечує всі звинувачення, однак обмежив публікацію досліджень про походження коронавірусу. Відповідно до нової політики Китаю, всі наукові статті щодо COVID-19 будуть піддаватися додатковій перевірці перед відправкою на публікацію. Дослідження щодо походження вірусу пройдуть додатковий аналіз і повинні будуть отримати схвалення посадових осіб центрального уряду.