UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Вони не поважають міжнародне право": Зеленський прокоментував відмову Монголії арештувати Путіна

Проте це не означає, що очільник Кремля уник відповідальності. 

Президент Володимир Зеленський вважає, що своєю відмовою арештовувати очільника Кремля Владіміра Путіна Монголія продемонструвала свою неповагу до міжнародного права. В інтервʼю NBC він нагадав, що країна впровадила Римський статут, і він "повинен у них працювати".

"Вони Путіна поважають більше, ніж міжнародне право. Більша повага Монголії сьогодні демонструється до вбивці, ніж до міжнародного права. До війни, ніж до миру", — заявив Зеленський. 

Читайте також: У ЄС "шкодують" про те, що Монголія не заарештувала Путіна

Проте президент наголосив, що позиція Монголії не означає, що Путін зможе уникнути відповідальності. За його словами, більшість держав "буде чекати на відповідальність, і вона все одно буде".

Минулого тижня Путін здійснив візит до Монголії, де обговорював будівництво газопроводу до Китаю. Міжнародний кримінальний суд (МКС), частиною якого є Монголія, закликав владу країни арештувати російського диктатора, також з таким закликом зверталися і в МЗС України. Проте у МКС додали, що за певних обставин держави можуть не арештовувати Путіна. Зокрема, якщо вони будуть змушені "порушити договірні зобов'язання з іншою державою" або якщо це "порушить дипломатичний імунітет особи або майна третьої держави".

Нагадаємо, під час візиту Путіна до Монголії поліція затримала кількох проукраїнських протестувальників перед початком церемонії вшанування статуї Чингісхана, де були присутні очільник держави Ухнаагійн Хурелсух та російський диктатор. Активісти хотіли розгорнути український прапор під час заходу. Також пʼятеро людей мали при собі антипутінський плакат.

Що означає відмова країни — члена МКС видавати Суду підозрюваного? Що загрожує державі, яка ігнорує зобов’язання за Римським статутом? Про це читайте в статті Гюндуза Мамедова на ZN.UA "Візит Путіна до Монголії: в чому проблема".