UA / RU
Підтримати ZN.ua

Республіканці атакують Тіма Волза через його минулі зв'язки з Китаєм — WP

Волз має довгу історію відносин з Китаєм, але він не "прокитайський".

Губернатор штату Міннесота Тім Волз, якого Камала Гарріс призначить на посаду віцепрезидента у разі своєї перемоги на виборах, має надзвичайно довгі й тісні відносини з Китаєм, які республіканці використали як можливість атаки на нього в умовах зростаючої антипатії виборців до Китаю.

Лідери як Республіканської, так і Демократичної партій пообіцяли в разі обрання ще більше посилити позицію країни щодо Пекіна, особливо в питаннях торгівлі, але зростаюче двопартійне занепокоєння піднесенням Китаю підживлює антикитайські настрої в значної частини американського суспільства, згідно з опитуваннями, пишуть журналісти газети The Washington Post.

Обрання Волза привернуло нову увагу до підходу кандидатів до Китаю. Республіканці намагалися припустити, що Волз, який переїхав до Китаю в 1989 році, щоб викладати там протягом року, буде м'яким стосовно Пекіна.

Читайте також: Тім Волз проти Джей Ді Венса: в чому відрізняються їхні погляди? — Politico

"Але 60-річний Волз провів більшу частину своєї політичної кар'єри, критикуючи дії китайського уряду, зокрема, щодо прав людини та демократії", — зазначають журналісти.

Китайські аналітики після обрання Волза почали оцінювати те, чи допоможе він у разі свого перебування на посаді віцепрезидента стабілізувати американо-китайські відносини.

"Волз виглядає як високопоставлений американський політик, і його перебування в Китаї може допомогти Демократичній партії "проводити більш прагматичну політику щодо Китаю, замість того, щоб покладатися на ідеологію, стереотипні погляди й чисте невігластво", — сказав Тан Сяоян, завідувач кафедри міжнародних відносин в Університеті Цінхуа в Пекіні.

Читайте також: Вчитель, футбольний тренер та нацгвардієць: Байден задоволений віцепрезидентом Гарріс

Чжу Фенг, директор Інституту міжнародних досліджень Нанкінського університету, вважає, що Волз може мати "більш конструктивний" погляд на Китай, ніж інші американські політики, але його вплив на загальне позиціонування його партії та країни щодо Китаю видається обмеженим.

Раніше Politico писало чому Камала Гарріс обрала Тіма Волза на посаду віцепрезидента. Гарріс високо оцінила два терміни перебування Волза на посаді губернатора, тому що у нього були досягнення в Міннесоті, які Гарріс хоче повторити на посаді президента — забезпечення доступу до послуг з охорони репродуктивного здоров'я, оплачуваної відпустки та податкових пільг на дітей.