UA / RU
Підтримати ZN.ua

Володіє небезпечною для Путіна інформацією: BILD пояснив, чому Путін так прагнув обміняти Красікова

Кілер може мати стосунок до вбивства Анатолія Собчака.

Російський кілер Вадім Красіков, який після масштабного обміну утримуваними повернувся до Росії, міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака. Як пише німецьке видання BILD, західні розвідки припускають, що Путін і Красиков були тісно пов'язані в минулому, і що кілер володіє небезпечною для Кремля  інформацією.

"Путін міг побоюватися, що Красіков розкриє важливу інформацію, якщо залишиться в німецькій в'язниці – з помсти російському режиму, який не робить усе для його звільнення, або щоб укласти угоду з владою Німеччини”, –– йдеться в матеріалі.

Видання також припускає, що Красіков міг зіграти роль у приході Путіна до влади. Вважається, що в 1990-ті роки він працював на Анатолія Собчака та його заступника і вживав заходів проти їхніх політичних опонентів. Однак у лютому 2000 року, через кілька тижнів після вступу Путіна на посаду президента, Собчак раптово помер. Офіційна причина смерті — серцевий напад — залишилася лише однією з версій. Родичі припускали, що Собчака було вбито.

Відтак представники західних розвідок підозрюють, що Красіков міг мати стосунок до ймовірного вбивства Собчака і що слід може привести до самого Путіна. Це пояснює наполегливість, з якою російський диктатор боровся за звільнення кілера.

Росіянин Вадім Красіков перебував за гратами за вбивство громадянина Грузії чеченського походження Зелімхана Хангошвілі.

Читайте також: Українець дав свідчення проти кілера ФСБ, якого звинувачують у вбивстві громадянина Грузії в Берліні на замовлення Росії – Bild

Красікова затримали в день вбивства Хангошвілі – 23 серпня 2019 року в берлінському районі Моабіт. Він представився туристом Вадимом Соколовим. Однак прокуратура Німеччини надала численні докази того, що Красіков і Соколов – одна особа. Вищий земельний суд Берліна засудив його до довічного ув'язнення.