UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВМС США опублікували відео перехоплення американського літака-розвідника російським Су-27

Російський винищувач протягом майже трьох годин займався перехопленням P3-Orion над акваторією Чорного моря.

Командування ВМС США оприлюднило відео прольоту російського винищувача Су-27 на небезпечній відстані від американського літака-розвідника Lockheed Martin P3-Orion у міжнародному повітряному просторі над акваторією Чорного моря.

Винищувач протягом 2 годин і 40 хвилин займався перехопленням P3-Orion, здійснюючи небезпечні маневри, в тому числі, пролетівши на відстані півтора метри від американського літака.

"У російських військових є право діяти в міжнародному просторі, але вони повинні поовдитися у відповідності до міжнародних стандартів", – сказано в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті ВМС США.

Американське командування підкреслило, що небезпечні маневри підвищують ймовірність прорахунків і зіткнень у повітрі.

Як повідомлялося, 29 січня американський літак-розвідник Lockheed Martin P3-Orion був змушений достроково перервати виконання завдання над акваторією Чорного моря через дії російського винищувача. Су-27 пролетів на відстані півтора метри від літака ВМС США.

У Дерджепартаменті США заявили, що американський літак діяв згідно з нормами міжнародного права, а російська сторона грубо порушила чинні угоди, зокрема, Угоду 1972 р. про попрередження інцидентів у відкритому морі й у повітряному просторі (INCSEA).

У Міноборони РФ запевнили, що дії російського екіпажу не були небезпечними.