UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Судану домовилася про мир вз повстанцями з Дарфура

З 2003 року через бойові дії в Дарфурі загинули не менше 300 тисяч людей, понад 2,5 млн стали біженцями.

Уряд Судану в неділю, 30 серпня, уклало мирну угоду з повстанськими угрупованнями «Суданського революційного фронту», які діють в провінціях Дарфур, Блакитний Ніл і Південний Кордофан. Посередником в переговорах виступив Південний Судан, передає Deutsche Welle.

Представники сторін схвалили договір і взяли на себе зобов'язання підписати його на урочистій церемонії в столиці Південного Судану Джубі в понеділок, 31 серпня.

Шлях до переговорів відкрило повалення режиму Омара аль-Башира в Судані в квітні 2019 року. Попередню домовленість про мир між перехідним урядом Судану і СРФ було досягнуто ще минулого вересня.

Угода охоплює такі питання, як розподіл влади, безпека, право власності на землю, розслідування злочинів, скоєних під час громадянської війни, і повернення біженців. СРФ зобов'язується розпустити збройні угруповання, а уряд - прийняти цих бійців на службу в армію Судану.

Читайте також: Судан передасть ексдиктатора Міжнародному кримінальному суду за звинуваченням у геноциді

За даними ООН, з 2003 року в ході бойових дій в Дарфурі загинули не менше 300 тисяч чоловік, більшість з них - цивільні особи. Ще 2,5 млн осіб були змушені залишити домівки і стали біженцями.

У 2011 році бої охопили провінції Блакитний Ніл і Південний Кордофан.

У 2009 році Міжнародний кримінальний суд ООН видав ордер на арешт президента Судану Омара аль-Башира. Його обвинувачують у військових злочинах і організації геноциду негритянського населення південно-західних провінцій країни. Для цих цілей режим аль-Башира використовував угруповання кочівників «Джанджавід», які проводили каральні операції проти представників народів фур, масаліт і загава.

За час правління аль-Башира Судан перетворився на корумповану злиденну країну з розореної економікою, попри те, що країна має великі запаси нафти. Докладніше читайте у матеріалі Віктора Каспрука "Судан силкується скинути тягар минулого" у ZN.UA.