UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада США вимагають від ВР 18 млрд доларів за розлив нафти

Шкода екології оціненена набагато вище, але законодавство не передбачає стягнення штрафу більше 18 млрд доларів.

Американська влада вимагає від британської компанії 18 млрд доларів штрафу за розлив нафти в Мексиканській затоці в 2010 році. Ще 1 млрд уряд вимагає стягнути з компанії Anadarco, яка, на думку фахівців, проявила злочинну бездіяльність, ніяк не беручи участь у ліквідації наслідків аварії.

Федеральний суд Нового Орлеана ще в 2012 році визнав, що аварія була наслідком "грубої недбалості". У рішенні судді Калу Бабьє говорилося про "умисну неправомірної діяльності компанії ВР".

Вибух на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці забрав життя 11 людей. В результаті аварії в Мексиканську затоку вилилося, за різними даними, від 3,3 до 4,8 млн барелів нафти.

Компанія ВР подала клопотання на перегляд рішення суду, але в листопаді 2014 року суд відхилив її прохання. Остаточні суми штрафу суд визначить в ході процесу, який розпочнеться наприкінці січня. Компанія ВР вже виплатила різних компенсацій на суму 28 млрд доларів.

Читайте також: Букмекери приймають ставки на повалення Путіна до кінця 2015 року

British Petroleum ще в 2011 році назвав причиною аварії - "стікання безлічі обставин", серед яких були людські фактори, технічні несправності та недоліки конструкції самої платформи.