UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Сирії пропонує опозиції перемир'я і готова прийняти миротворців ООН

Сирійський віце-прем'єр Кадрі Джаміл визнав, що "нульовий баланс сил" у протистоянні влади і опозиції не у стані змінитися. Дамаск готовий на мирних переговорах у Женеві висунути пропозицію про припинення вогню.

Сирійський конфлікт "зайшов у глухий кут", і на конференції "Женева-2" уряд президента країни Башара Асада виступить з пропозицією про припинення вогню і готовність прийняти у Сирії миротворців ООН. Про це заявив віце-прем'єр Сирії Кадрі Джаміль в інтерв'ю британській газеті The Guardian.

Джаміль визнав, що зараз у жодної з конфліктуючих сторін немає достатньо сил, щоб здобути перемогу у війні, яка тривала більше двох років і забрала життя понад 100 тисяч осіб.

"Ні озброєна опозиція, ні режим не здатні здолати протиборчу сторону. Цей нульовий баланс сил поки не зміниться", - зазначив чиновник.

Заступник голови сирійського уряду, який курирує фінансові питання сирійської держави, також вказав на те, що економіка країни за час конфлікту зазнала катастрофічних втрат. Він оцінив збитки від війни майже у 100 млрд доларів.

За словами Джаміля, якщо опозиція Сирії прийме пропозицію про припинення вогню, дотримання домовленості має перебувати під міжнародним контролем, який могли б забезпечувати миротворці ООН.

Він підкреслив, що миротворці могли б виконувати цю функцію доти, поки вони будуть представляти дружньо або нейтрально налаштовані до сирійського режиму країни.

Нагадаємо, перша конференція щодо Сирії відбулася у Женеві у червні 2012 року і тривала всього один день, бо ніхто з представників сирійської опозиції і влади не побажав її відвідати.

Як зазначає The Guardian, остання заява Джаміля про припинення вогню є показником того, що сирійська влада все-таки сяде за стіл переговорів, які Росія та США марно намагаються організувати вже кілька місяців.

Раніше Москва і Вашингтон досягли угоди з політичного врегулювання конфлікту у Сирії, зобов'язавши Дамаск здати і знищити всю хімічну зброю у країні. Тепер держави-члени Ради Безпеки ООН намагаються виробити проект резолюції про знищення хімічної зброї у Сирії, який би містив "максимально жорсткі заходи" на випадок недотримання владою САР своїх зобов'язань. !zn

Читайте також:

Башар Асад запропонував США забрати сирійську хімзброю за їхній рахунок

Сирійська опозиція вимагає нарівні з хімзброєю заборонити військові літаки і ракети

Дамаск назвав узгоджений США і Росією план з хімічного роззброєння "перемогою Сирії"