UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Норвегії відмовила Брейвику в реєстрації фашистської асоціації

Влада Норвегії відмовилася реєструвати партію Андерса Брейвіка, заявку на створення якої він подав, відбуваючи покарання у в'язниці.

Влада Норвегії відмовила Андерсу Брейвику, що відбуває термін за вбивство 77 осіб у 2011 році, в реєстрації фашистської політичної асоціації.

Раніше Брейвік подав заявку на реєстрацію асоціації під назвою "Фашистська партія Норвегії і Північна ліга". Однак, за словами представника норвезького відомства, що розглядало подібні документи, заявка Брейвіка була подана неправильно. Так, для створення асоціації потрібно не менше двох осіб, тоді як Брейвік подавав заявку тільки від свого імені. Крім того, Брейвік не доклав до заявки деякі необхідні документи.

Як повідомив адвокат Брейвіка Торд Йордет, його клієнт має намір подати заявку повторно.

У липні 2011 року Брейвік скоїв подвійний теракт у Норвегії. Спочатку він підірвав бомбу біля будівлі уряду в Осло, після чого розстріляв учасників молодіжного табору правлячої партії на острові Утойя. Загалом його жертвами стали 77 осіб.

У ході судового процесу Брейвік повністю визнав свою провину і пояснив, що своїми діями хотів привернути увагу суспільства до ісламізації Європи. У серпні 2012 року він був визнаний осудним і його засудили до 21 року тюремного ув'язнення - максимальної міри покарання в Норвегії. Проте якщо після закінчення цього терміну Брейвіка визнають небезпечним для суспільства, його строк продовжать. !zn

Читайте також:

У Норвегії видали книгу електронних листів Брейвіка, в яких він "чуйний і терплячий"

Суд Норвегії визнав Брейвіка осудним і засудив до 21 року тюремного ув'язнення

В Норвегії Брейвику приготували трикімнатну камеру з тренажерним залом і кабінетом (ВІДЕО)

Орден Тамплієрів вимагає звільнити Брейвіка і загрожує вбивствами