UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Ірану заявила, що Саудівська Аравія не зможе прикрити кару проповідника розривом відносин

МЗС Ірану звернувся з проханням до іранських дипломатів залишити територію протягом 48 годин.

Заступник міністра закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіан заявив, що Саудівська Аравія не може прикривати помилку страти проповідника оголошенням про розрив дипломатичних відносин, повідомляє Reuters.

Міністр також звернувся з проханням до іранським дипломатам залишити територію протягом 48 годин.

Напередодні повідомлялося, що влада Саудівської Аравії стратила 47 засуджених за тероризм, у числі яких опинився відомий проповідник і активіст аль-Німр. За версією керівництва країни, він домагався іноземного втручання у справи Саудівської Аравії, а також не підкорявся її правителям і використовував зброю проти сил безпеки.

На думку прихильників страченого проповідника, аль-Німр не мав відношення до тероризму і підтримував лише мирні протести.

В результаті більше тисячі осіб вийшли на вулиці міста Ель-Катіф, незважаючи на діючу в країні заборону на масові акції протесту.

США і ЄС виступили з різкою критикою на адресу влади Саудівської Аравії. Так, глава дипломатії Європейського союзу Федеріка Могеріні підтвердила в суботу, 2 січня, рішуче неприйняття Євросоюзом смертної кари за будь-яких обставин, але особливо у випадках масових страт. А госдепартамент США висловив жаль у зв'язку з стратою шейха-шиїта Саудівської Аравії.

3 січня міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив про розрив дипломатичних відносин Королівства з Іраном.