UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада і сепаратисти в Ємені домовилися про формування єдиного уряду

Перехідна рада має відмовитися від своїх позіхань на південні території країни.

Уряд Ємену і сепаратисти з Південної перехідної ради погодилися протягом місяця сформувати єдиний уряд, що передбачено Ер-Ріядською угодою сторін, повідомляє агентство SPA.

«Обидві сторони відреагували і погодилися приступити до виконання резолюції (про прискорення виконання угоди – ред.), подолати існуючі перешкоди та прискорити реалізацію Ер-Ріядської угоди», - уточнив представник Саудівської Аравії.

Документ передбачає, що сепаратисти скасовують своє самоврядування на півдні країни і призначають губернатора Адена (столиця країни, захоплена Південною перехідною радою в квітні 2020 року). А прем'єр-міністр Ємену протягом 30 днів має сформувати уряд.

Крім того, війська перехідної ради повинні бути виведені з Адена за межі провінції, а урядові війська і сили повстанців у провінції Аб'ян – розмежовані, і повернути на колишні позиції.

Резолюція підготовлена Саудівською Аравією в координації з Об'єднаними Арабськими Еміратами, пише агентство «Інтерфакс-Україна».

Читайте також: На півдні Ємену виникла сепаратистська держава

Нагадаємо, війна в Ємені триває з 2009 року, за даними ООН, вона призвела до загибелі десятків тисяч людей.

Сторонами конфлікту виступають повстанці-хусити, яких підтримує Іран, та урядові війська Ємену, які отримують підтримку від арабської коаліції на чолі із Саудівською Аравією. Повстанці виступають проти коаліції Ємену та США.

У серпні 2019 року сепаратисти, які підтримували уряд, підняли заколот і захопили Аден і кілька інших південних районів країни.