UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Бразилії відправить війська для придушення найбільших за 20 років вуличних протестів

На вулиці великих бразильських міст вийшли вже чверть мільйона людей, які протестують проти надмірних витрат влади на спортивні змагання. Мітинги переросли у вуличні заворушення, демонстранти штурмували парламент і мерію Сан-Паулу. Поліція була безсила.

Уряд Бразилії заявив, що направить солдатів в п'ять великих міст, де вони будуть контролювати протести, в яких взяли участь вже майже чверть мільйона людей.

Військові будуть відправлені в міста Ріо-де-Жанейро, Мінас-Жерайс, Баія, Сеара і столицю Бразиліа.

У найбільшому місті Бразилії, Сан-Паулу, 18 червня відбулися зіткнення поліції і протестувальників. Активісти в масках напали на магазини і банки, поліція намагалася їх зупинити.

18 червня навпроти Собору Сан-Паулу для ходи по місту зібралося понад 50 тисяч осіб. Сутички протестувальників з поліцією почалися біля будівлі кабінету мера міста Фернандо Хаддада. Поліцейські намагалися сховатися усередині будинку, тоді як протестуючі кидали каміння, били вікна і намагалися зламати двері.

Було скоєно також напад на журналістів і підпалена машина. Бразильське телебачення показало кадри, на яких видно, як невелика група людей грабує офіси і магазини, розташовані неподалік.

17 червня демонстранти забралися на дах бразильського конгресу і штурмували будівлю. Протестувальники розмахували банерами з написами "Народ піднявся" і "Приносимо вибачення за незручності, але Бразилія змінюється".

За офіційними даними, в результаті заворушень тільки в Ріо-де-Жанейро постраждало близько 30 осіб, більшість з них - поліцейські.

Демонстрації пройшли також в інших великих містах.

Протести в Бразилії почалися раніше в цьому місяці - люди закликали скасувати подорожчання проїзду в громадському транспорті на 10%. Однак згодом демонстрації переросли в більш широкий рух за поліпшення якості освіти та транспорту.

Протестувальники заявляли, що країна витратила величезні кошти на підготовку до Чемпіонату світу з футболу 2014 року і Олімпійських ігор 2016 року, які пройдуть у Ріо-де-Жанейро, і вимагали, щоб уряд виділив не менше коштів на соціальні програми.

Ці демонстрації - найбільші в Бразилії з 1992 року. Тоді люди вимагали імпічменту президента Фернандо Коллор де Мелло. !zn

Читайте також:

В Бразилії на антиурядові демонстрації вийшли понад 200 тисяч осіб

В Стамбулі поліція і демонстранти влаштували нове побоїще з газом і водометами, затримані сотні людей