UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визнання анексії Криму і зняття санкцій з Росії не є позицією США - Болтон

Також Болтон спростував припущення, що на зустрічі з Путіним обговорювалися перспективи та умови повернення Росії до формату "Великої сімки".

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, який прибув до Москви на зустріч із президентом РФ Путіним 27 червня заявив, що позиція США не включає до себе визнання анексії Кримського півострова або зняття санкцій з РФ, передає "УНІАН" з посиланням на слова Болтона на прес-конференції у Москві.

"Це не є позицією США", - відповів радник Трампа на задане журналістами питання, чи може Дональд Трамп визнати анексію Криму Росією.

Крім того, додав Болтон, хоча питання про санкції і піднімалося на зустрічі у Москві, позиція США з цього питання залишається незмінною.

"Я хочу сказати, що позиція США щодо санкцій полягає у тому, що вони повинні залишатися. І це питання також може бути піднято на саміті ЄС у четвер-п'ятницю. Наша позиція полягає в тому, що санкції повинні залишатися", - сказав Болтон.

Також Болтон спростував припущення, що на зустрічі з Путіним обговорювалися перспективи та умови повернення Росії до формату "Великої сімки".

"Ні, ми не обговорювали сьогодні можливе повернення Росії до G7, але я не виключаю, що президенти зможуть поговорити про це під час своєї зустрічі", - припустив він, додавши, що левову частку дійсно найважливіших міждержавних питань президенти США і РФ обговорять вже на зустрічі.

При цьому, зауважив Болтон, США не чекає на якісь конкретні результати.

"Але я не думаю, що ми чекаємо на якісь конкретні результати. Я вважаю, що важливо після тривалої паузи між двосторонніми самітами дозволити їм обговорити всі питання, які вони побажають, у форматі один на один або у розширеному форматі. А ми будемо опрацьовувати результати переговорів", - сказав він.

Однак, підсумував Болтон, не виключено факт того, що деякі домовленості на саміті все ж будуть досягнуті, що варто тільки вітати.

"Сам факт проведення такої зустрічі дуже важливий. Дуже багато критиків президента будують багато теорій навколо майбутнього саміту, але президент вважає, що така особиста, пряма зустріч у верхах піде на користь як США, так і Росії, і послужить зміцненню миру і безпеки в усьому світі", - додав Болтон.

Нагадаємо, зустріч президента США Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним, найімовірніше, відбудеться у столиці Фінляндії 10 липня. Місце і дату переговорів радник американського президента Джон Болтон, який погоджував їх із Путіним у ході візиту до Москви, повинен буде озвучити у четвер, 28 червня.

Раніше авторитетні американські видання The New York Times Bloomberg з посиланням на власні джерела повідомили про плани Трампа зустрітися з Путіним у липні.

За даними Bloomberg, американський президент розглядає можливість зустрічі з російським лідером у ході саміту НАТО в Брюсселі або після свого візиту до Британії.

Проте пізніше видання Politico повідомило, що зустріч має відбутися у Гельсінкі до 15 липня – дня закриття Чемпіонату світу з футболу, який проходить в Росії.