UA / RU
Підтримати ZN.ua

Візит Путіна несе В’єтнаму вигоди, які змушують його ризикувати відносинами зі США – Reuters

Ханой проводить «бамбукову дипломатію», підтримуючи відносини з великими державами-суперниками

19 червня В'єтнам підготувався «розстелити червону доріжку» для російського диктатора Владіміра Путіна під час його візиту до Ханоя, який несе комуністичній владі країни як вигоди, так і ризики, зазначає Reuters. Очікується, що Путін прибуде В’єтнаму після візиту до Північної Кореї, де він зустрічався з Кім Чен Ином.

В'єтнам створив «обережні альянси» зі Сполученими Штатами і Європейським Союзом. Сполучені Штати вже засудили прийняття Ханоєм російського лідера.

«Це робить зупинку Путіна в Ханої особливо важливою для російського лідера», – передає агентство слова Александера Вувінга з розташованого Азійсько-Тихоокеанського центру досліджень безпеки Inouye. 

Читайте також: Блінкен: Якщо Путін розраховує на те, що він переживе Україну, то він помиляється

Росія та В’єтнам мають тісні історичні зв'язки і спільне комуністичне коріння. Десятки тисяч кадрів навчалися в колишньому Радянському Союзі під час холодної війни, в тому числі нинішній голова Комуністичної партії В'єтнаму Нгуєн Фу Чонг.

«Президент Володимир Путін – людина, яка зробила багато внеску у в'єтнамо-російські відносини. Він завжди має добрі почуття і турботу про В'єтнам і цінує відносини з в'єтнамським вищим керівництвом», – наводить Reuters цитату зі статті газети Міністерства оборони В'єтнаму Quan Doi Nhan Dan.

Читайте також: В'єтнам відклав зустріч із представником ЄС через можливий візит Путіна — Reuters

При цьому ключовий партнер В'єтнаму – Сполучені Штати, які покращили дипломатичні відносини з Ханоєм минулого року і є головним торговельним партнером В'єтнаму, – виступили проти візиту Путіна.

«Жодна країна не повинна надавати Путіну платформу для просування його агресивної війни або іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої звірства», – заявив цього тижня речник посольства США в Ханої.

Читайте також: Зеленський закликав В’єтнам підтримати українську формулу миру

Тим не менш, В'єтнам має свої причини ризикувати гнівом інших дипломатичних партнерів у зв'язку з цим візитом, вважає Ян Сторі, старший науковий співробітник сінгапурського Інституту ISEAS.

«Ханой хоче, щоб Путін приїхав з кількох причин. По-перше, щоб продемонструвати, що В'єтнам проводить збалансовану зовнішню політику, яка не надає перевагу жодній з великих держав», – вважає Сторі, називаючи це «бамбуковою дипломатією».

Він нагадує, що Путін їде до Ханою після того, як В’єтнам відвідали президент США Джо Байден лідер Китаю Сі Цзіньпін.

Читайте також: МЗС Естонії: Мирні пропозиції Путіна є нічим іншим, як пасткою, яку ми вже неодноразово бачили

Росія історично була основним військовим постачальником В'єтнаму, тому за оголошеннями про будь-які угоди щодо постачання зброї будуть уважно стежити.

Очікується, що Путін також оголосить про угоди в таких галузях, як торгівля, інвестиції, технології та освіта. 19 червня В'єтнам оголосив, що хоче, щоб російська державна нафтова компанія «Зарубєжнєфть» інвестувала в «зелену» енергетику в країні.

Читайте також: Поділ Глобального Півдня, роль ультиматуму Путіна та кількісний крок назад – оцінка Саміту миру від експертів ICG

Нагадаємо, 19 червня лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та російський диктатор Путін у Пхеньяні підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами. Договір передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників.