UA / RU
Підтримати ZN.ua

Візит Путіна до Північної Кореї: РФ та КНДР підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство

Договір передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та російський диктатор Владімір Путін під час зустрічі у Пхеньяні в середу, 19 червня, підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами. Про це повідомляє AP.

Читайте також: КНДР могла відправити Росії мільйони артилерійських снарядів — глава Міноборони Південної Кореї

РосЗМІ пишуть, що Путін і Кім розмовляли віч-на-віч близько двох годин.

Глава Кремля назвав угоду "новим фундаментальним документом, який ляже в основу відносин двох країн на довгострокову перспективу".

Як заявив Путін, договір передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників. За словами російського диктатора, як наслідок підписаного документа, РФ також не виключає розвитку військово-технічного співробітництва з КНДР.

Новий договір замінить основні документи між Росією та Північною Кореєю, підписані у 1961, у 2000 та 2001 роках. 

Помічник російського диктатора Юрій Ушаков сказав, що підписання нового договору пов'язано з "глибокою еволюцією геополітичної ситуації в регіоні та світі". За його словами, новий документ нібито відповідає всім основоположним принципам міжнародного права і не має жодного конфронтаційного характеру. РФ стверджує, що договір не буде спрямований проти будь-якої окремої країни, а лише на забезпечення більшої стабільності в регіоні Північно-Східної Азії, повідомляє The Guardian.

Для Путіна це перший візит до КНДР за 24 роки. Востаннє він їздив до Північної Кореї у 2000 році за часів правління батька Кім Чен Ина — Кім Чен Іра. Кім Чен Ин відвідував Росію восени 2023 року. 

Читайте також: Солдати КНДР знову перетнули кордон з Південною Кореєю: військові Сеула зробили попереджувальні постріли 

Кім перед початком переговорів тет-а-тет з російським диктатором Владіміром Путіним у Пхеньяні заявив про “повну підтримку й солідарність” з Росією у війні проти України. КНДР, як повідомлялося, постачає РФ зброю для війни в обмін на економічну допомогу й технології від Москви. Захід занепокоєний, що такий обмін може посилити загрозу, яку становить ядерна й ракетна програми Пхеньяна.

Аналітики кажуть, що Кім хоче отримати більше економічних вигод і військових технологій від РФ. Йому може знадобитися технологічна допомога "ззовні", щоб значно просунути вперед свою програму з розробки зброї. Вже є ймовірні ознаки того, що Росія допомагає Північній Кореї з космічними технологіями, пов'язаними з ракетами й розвідувальними супутниками.

Детальніше про загрозу від співпраці РФ та КНДР розповідала Наталія Бутирська в статті “Корейські ракети для Росії. Чим Путін заплатив КНДР і як це загрожує Україні”.