UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вірус Зіка зафіксований у 65 країнах світу

В 13 державах виявлені випадки мікроцефалії або інші відхилення у новонароджених у зв'язку із зараженням вірусом.

Випадки зараження вірусом Зіка зафіксовані в 65 країнах і територіях, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

"У 48 країнах спалах Зіки сталася вперше з 2015 року, – зазначає ВООЗ в своєму інформаційному бюлетені. – Ще в 13 країнах і територіях передача вірусу місцевим переносником була зафіксована в 2015 році і раніше. Крім того, у чотирьох інших країнах і територіях ендемічна передача або мала місце в 2016 році, або потенційно можлива".

13 країн поінформували ВООЗ про те, що ними виявлено випадки мікроцефалії або інших відхилень у розвитку центральної нервової системи у новонароджених у зв'язку із зараженням вірусом Зіка.

У трьох з цих держав діти з мікроцефалією народилися у жінок, які відвідували райони, де циркулює Зіка. Ще з 11 країн надійшли відомості про "передачу вірусу від людини до людини, можливо, статевим шляхом".

Раніше вченим вдалося довести, що вірус Зіка безпосередньо пов'язаний з мікроцефалією у новонароджених та з синдромом Гієна-Барре. Тільки в Бразилії зафіксовано більше 4 тисяч випадків мікроцефалії.

ВООЗ оголосила вірус Зіка глобальною загрозою. Експерти прогнозують, що в 2016 році вірусом можуть заразитися до 4 мільйонів чоловік в Південній і Північній Америці. На даний момент випадки захворювання відзначені у всіх частинах світу. Основним рознощиком вірусу є комар Aedes aegypti.

У липні стало відомо, що франко-австрійська компанія Valneva створила пробну версію вакцини проти вірусу Зіку. Препарат розроблений на базі створеної раніше Valneva вакцини від японського енцефаліту.