UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вирок Навальному: що про це написали в світі

Західні ЗМІ широко висвітлили промову Навального із зали суду, в якій він сказав, що Путін увійде в історію, як «Владімір Отруйник трусів».

Вирок російському опозиціонеру і головному критику Путіна Алєксєю Навальному і жорстокий розгін акцій на його підтримку стали ключовими новинами минулої ночі у світі. Лідери країн Заходу в унісон вимагали звільнення Навального і всіх затриманих на протестах. Засоби масової інформації підкреслюють, що Навальний здобув моральну перемогу, а Кремль зараз спробує довести, що може легко і жорстоко придушити будь-які протести противників кремлівського режиму, не звертаючи уваги на реакцію за кордоном.

Західні ЗМІ широко висвітлили мова Навального із залу суду, в якій він сказав, що Путін увійде в історію, як «Владімір Отруйник трусів». Також багато писали про сердечка, які опозиціонер намалював своїй дружині Юлії на склі так званого акваріума в залі суду під час оголошення вироку.

Оглядачі газети The New York Times зійшлися на думці, що вирок Навальному показує страх Путіна і влади Росії в цілому. Перший раз за майже десять років правління Путіна може зіткнутися з «стійким викликом», написав оглядач. Редакційну колонку NYT назвала «Навальний пручається Путіну і перемагає». «У цій сазі про Давида і Голіафа 44-річному Навальному завдяки чистій сміливості й наполегливості вдалося змусити Путіна захищатися», - йдеться в колонці.

Британська газета The Guardian написала, що вирок опозиціонеру може стати найважливішим вироком проти противників Путіна з часів укладення Міхаіла Ходорковського.

Агентство Bloomberg попередило, що зараз є ризик того, що Путін може почати доводити всім свою здатність задушити опозицію і протестні акції, й не поплатилися за це на Заході.

Газета The Wall Street Journal написала, що вирок Навальному може коштувати погіршення відносин РФ з США, які й так зараз на дуже низькому рівні. Навіть у своїй першій розмові з Путіним президент США Джо Байден висловив стурбованість арештом Навального. У редакційній колонці WSJ назвала вирок головному критику Кремля фарсом. Журналісти підкреслили, що Путіна зараз може вразити тільки реакція США та інших країн Заходу. Газета написала і про провокації у зовнішній політиці як спробу Путіна відвернути увагу від внутрішніх проблем. «Він [Путін] вже так робив, і президент Байден прекрасно знає як саме. Адже тоді він був віцепрезидентом», - пише WSJ.

У редакційній колонці від газети The Washington Post йдеться, що режиму Путіна, ймовірно, поки не загрожує падіння, але очевидно, що він боїться можливої «кольорової революції».