UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виробники шампанського можуть зупинити імпорт в Росію після указу Путіна, який привласнив назву напою

Тепер до "білоруського" пармезану в Росії може з'явитися і "білоруський" Moet

Шампанське можуть перестати імпортувати в Росію. Союз будинків шампанського Франції (UMC) не виключає, що місцеві виробники можуть призупинити поставки в Росію на знак протесту через новий закон, яким РФ спробувала привласнити ексклюзивну назву напою "шампанське".

Перед цим компанія-виробник і дистриб'ютор преміальних напоїв Moet Hennessy повідомила про тимчасове припинення відвантажень російським партнерам. Компанія - один з найбільших світових виробників шампанського, заснована в 1743 році у французькій провінції Шампань.

На початку літа в Росії прийняли поправки в закон про регулювання алкогольної продукції. Нова редакція зобов'язує виробників називати вироблені в Росії і окупованому РФ Криму ігристі вина "шампанським". Іноземним виробникам нова редакція закону "запропонувала" перейменувати свою продукцію на "ігристе вино".

Шампанське - дійсно ігристе вино, тут Путін не прогадав. Однак назва цього напою походить він назви провінції Шампань, яка розташована в 160 км від Парижа. Там вирощують виноград, який використовують для виготовлення виключно цього різновиду вина.

До того ж сама назва "шампанське" - захищена законом торговельна марка, тому інші виробники не мають права її використовувати. Очевидно, що країни не дотримуються цього правила, це стосується та України. На експорт такі напої йдуть під іншими назвами. 

"Ми вважаємо це неприпустимим. Це привласнення слова, яке придумали виробники в Шампані, збагачували протягом 300 років і продовжують це робити", - сказав російському державному агентству генеральний директор UMC Давид Шатійон.

Він розповів, що у Франції виробники справжнього шаманського вивчають новий російський закон і аналізуватимуть його наслідки.

"Протягом 20 років ми ведемо дискусії з російською владою і російськими виробниками, щоб домогтися захисту слова champagne. І зараз це неприпустимий відступ назад", - додав Шатійон.