UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вірменія та Азербайджан звинувачують один одного у відмові від зустрічі лідерів — Reuters

Країни неодноразово казали, що хочуть підписати мирний договір.

Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного у блокуванні запропонованої зустрічі між їхніми лідерами за посередництва Великої Британії. Як повідомляє Reuters, це є останньою перешкодою на шляху до мирного процесу, спрямованого на припинення конфлікту між країнами.

Зазначається, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян та президент Азербайджану Ільхам Алієв перебувають у Великій Британії на саміті Європейського політичного співтовариства у палаці Бленхейм поблизу Оксфорда. Зовнішньополітичний радник Алієва Хікмет Гаджиєв повідомив Reuters, що Вірменія відхилила пропозицію взяти участь у зустрічі за посередництва Британії.

Читайте також: У Вірменії заявили, що без дозволу Росії не було би війни у Нагірному Карабаху

«Ми розцінюємо відмову Пашиняна від зустрічі у Лондоні як його намір відступити від мирного порядку денного», — заявив він.

Незабаром після цього міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що Єреван запропонував Азербайджану двосторонню зустріч у Великобританії, але Баку відхилив запрошення. Там додали, що пропозиція про зустріч залишається в силі.

І Вірменія, і Азербайджан неодноразово заявляли, що хочуть підписати мирний договір, щоб припинити конфлікт навколо Нагірного Карабаху. Понад три десятиліття регіон був де-факто незалежним від Баку аж до вересня 2023 року, коли азербайджанський наступ повернув територію і змусив близько 100 тисяч вірмен тікати. Відтоді обидві сторони ведуть мирні переговори, спрямовані на демаркацію їхнього спільного кордону протяжністю 1000 км, який залишається сильно мілітаризованим.

Раніше Азербайджан та Вірменія домовились у рамках делімітації державного кордону про передачу Баку чотирьох сіл, які частково знаходяться під контролем Єревану. Кордон проходитиме по межі, що існувала між республіками за часів СРСР.