UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вірменія і Азербайджан домовилися про припинення вогню в Нагірному Карабаху

Сторони домовилися в суботу про нове гуманітарне припинення вогню.

У суботу Вірменія і Азербайджан домовилися про нове гуманітарне припинення вогню з півночі (20:00 за Гринвічем) в бойових діях за контрольований азербайджанськими вірменами анклав Нагірний Карабах, йдеться в ідентичних заявах обох країн, передає Reuters.

Раніше в суботу Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в нових нападах в порушення тижневого перемир'я, укладеного за посередництва Росії, яке не змогло зупинити найжорстокіші бойові дії на Південному Кавказі з 1990-х років.

Баку заявив, що в результаті ракетного удару Вірменії в місті Гянджа загинули 13 мирних жителів і понад 50 поранені, а Єреван звинуватив Азербайджан у продовженні обстрілів.

Бойові дії є найважчими в регіоні з тих пір, як в 1990-х роках Азербайджан і збройні сили етнічних вірмен почали війну через Нагірний Карабах, території, яка визнана у всьому світі як частина Азербайджану, але населена і управляється етнічними вірменами.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який тиждень тому виступав посередником в переговорах про припинення вогню, в суботу поговорив зі своїми вірменськими та азербайджанськими колегами по телефону і підкреслив, що перемир'я слід дотримуватися, заявило російське міністерство закордонних справ.

У заяві міністерства закордонних справ Нагорного Карабаху після оголошення йдеться: «Ми вітаємо зусилля співголів Мінської групи ОБСЄ, а також Вірменії щодо досягнення припинення вогню в зоні азербайджано-карабахського конфлікту, а також щодо зниження напруженості.

«Нагорний Карабах підтверджує свою готовність дотримуватися умов припинення вогню в гуманітарних цілях на взаємній основі... відповідно до заяви Москви від 10 жовтня і угодами від 17 жовтня».

Читайте також: Вірменія та Азербайджан взаємно звинуватили один одного в обстрілах

Мінську групу очолюють Росія, Франція і США.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що припинення вогню має бути беззастережним і строго дотримуватися обома сторонами.

Про те, що відбувається в Нагірному Карабаху, читайте в статті Володимира Кравченка «Осіннє загострення» в ZN.UA.