UA / RU
Підтримати ZN.ua

Винищувачі НАТО перехопили військовий літак РФ біля кордонів Латвії

Літак ВПС РФ пролітав над Балтійським морем.

Винищувачі повітряної поліції НАТО перехопили біля кордонів Латвії військовий літак Росії.

"Повітряна поліція НАТО 17 грудня в міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем неподалік від кордону Латвії ідентифікувала і перехопила Іл-20, що належить російської армії", - повідомляють Національні збройні сили Латвії в Twitter.

При цьому повітряний простір жодної з країн Балтії порушено не було.

Читайте також: Міністри оборони України, Польщі та країн Балтії підписали спільну заяву про співпрацю

Військова активність збройних сил Росії в Європі послідувала за анексією Криму і початком збройного конфлікту в Україні, так як країни ЄС і НАТО висловили підтримку Україні.

Згідно з даними НАТО, в 2014 році літаки НАТО піднімалися в повітря на перехоплення російських літаків в три рази частіше, ніж роком раніше. У 2015 році "брязкання зброєю" біля кордонів НАТО з боку РФ не припинилося - країни Північної Європи регулярно повідомляють про провокації російських військових літаків.

Тому Латвія, Литва та Естонія прийняли рішення посилити військову співпрацю і збільшити фінансування повітряної поліції НАТО в три рази.

Крім того, в НАТО за півроку нарахували 250 перехоплень російських літаків над Європою. Це найбільша кількість за аналогічний період з моменту закінчення холодної війни.