UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вимоги реабілувати Сноудена повинні подобатися Путіну – The Times

Оглядач пише, що колишній агент спецслужб не повинен бути реабілітований за свій вчинок.

Колишнього агента ЦРУ і АНБ Едварда Сноудена розхвалюють радикали, які вважають його героєм, що виступив проти потужної держави. Але правда набагато прозаїчніша. Він всього лише злодій, фантазер і лицемір, головним досягненням якого в житті стало те, що він поставив під удар роботу службовців, які були сміливіші і благородніші, ніж він сам.

Про це йдеться в редакційній статті The Times. Видання нагадує, що Сноуден викрав 1,7 мільйона секретних документів спецслужб США і передав їх журналістам. Завдяки цьому стало відомо про те, що американські агенти прослуховують телефонні дзвінки мільйонів американців.

Сноуден наполягав, що опубліковані ним матеріали ніяк не можуть бути використані іншими країнами проти США, хоча насправді немає жодних підстав для також впевненості. В розвідці Великобританії припускають, що Росія і Китай отримали доступ до матеріалів Сноудена. І британським агентам довелося припинити свою діяльність в цих країнах. Оскільки з'явилася небезпека, що китайська і російська контррозвідка викриє їхнє місце розташування.

Підтвердження того, що хтось із агентів постраждав, немає, але при цьому "пана Сноудена можна привітати" з ударом по західних спецслужбах. Колишній голова королівського флоту Лорд Вест назвав американця зрадником. А в цей же час сам Сноуден хвалиться своєю визначною роллю в історії.

"Дитина, народжена сьогодні, абсолютно точно не матиме захищених прав приватності", - запевняє він.

Видання пише, що його твердження абсурдне. Але значно більш тривожним є те, що Сноуден не визнає права демократичних країн на захист своєї безпеки. Дуже важливо, щоб Захід дотримувався власних законів про захист прав людини. Однак, на думку видання, прослуховування особистих дзвінків не кримінальний злочин з боку держави, а лише превентивний захід. Для прикладу журналісти наводять вчинок Тала Асмала – підлітка, який став наймолодшим терористом-самогубцем у Великобританії. На думку видання, він би не зміг влаштувати вибух, якби спецслужби виявили раніше його зв'язки з "Ісламською державою".

Замість того, щоб відповісти за свій вчинок проти національної безпеки, Сноуден втін в Росію, де заховався під протекторатом диктатури Володимира Путіна, який ігнорує демократичні права своїх громадян і становить військову загрозу в Європі.

На думку оглядачів, те, що Сноуден ховається в країні, яка виступає проти Заходу і не дотримується демократичних цінностей, вказує на безрозсудність кампанії, покликаної виправдати його вчинок. Голова правозахисної організації Шамі Хакрабарті переконаний, що Сноуден зможе повернутися в США, якщо його вчинок пробачать. Йому не треба уде шукати захисту в диктатури. Видання пише, що позиція правозахисника, який розглядає Сноудена як "жертву", дуже легковажна. Але враховуючи її існування, у "ворогів Заходу", таких як Путін, є причини радіти.

Нещодавно в США провели реформу, яка реабілітує Сноудена. Закон перекладає відповідальність за прослуховування телефонних розмов абонентів в США на компанії. Таким чином, він виправдовує вчинок колишнього агента АНБ. Раніше повідомлялося, що Білий дім наполягає на поверненні Сноудена в США.

Адвокат Сноудена повідомляв, що колишній співробітник ЦРУ готовий повернутися в США за умови гарантії неупередженого суду над ним. Генеральний прокурор США пообіцяв в листі до адвоката Сноудена тільки те, що у разі повернення екс-співробітника ЦРУ до нього не буде застосовуватися смертна кара.