UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові хунти Нігеру, Малі та Буркіна-Фасо вивели країни з блоку ECOWAS

Ще у серпні 2023 року ECOWAS розглядав варіант військового втручання у переворот в Нігері

Західноафриканські країни Малі, Буркіна-Фасо і Нігер, які управляються військовими хунтами, заявили 28 січня, що вони виходять з регіонального економічного блоку ECOWAS (Економічне співтовариство країн Західної Африки). У спільній заяві вони звинувативши ECOWAS у «негуманних» санкціях, спрямованих на скасування переворотів в їхніх країнах.

Всі три країни в даний час знаходяться під керівництвом військових, які захопили владу у цивільних лідерів. Вони звинуватили ECOWAS в тому, що Співтовариство «відійшло від ідеалів своїх батьків-засновників і панафриканізму», а також «під впливом іноземних держав, зрадивши свої основоположні принципи, стало загрозою для своїх держав-членів і населення, щастя якого воно повинно забезпечувати», йдеться у заяві, передає POLITICO. 

Читайте також: Якщо США підуть з Нігеру, то переможуть терористи і росіяни – Bloomberg

Читайте також: Хунти Нігеру, Буркіна-Фасо та Малі заявили про створення військового союзу

Події в далекому від нас Нігері продовжують розгортатися. Фінал цієї історії матиме наслідки, значення яких виходить за межі цієї країни, регіону і навіть африканського континенту. Чому? Пояснює експосол України в США та Франції Олег Шамшур у статті «Драма в Нігері: чому це так важливо для Заходу» на ZN.UA.