UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова хунта М'янми частково помилувала колишню лідерку Аун Сан Су Чжі

Вона залишатиметься під домашнім арештом. 

Військова хунта М'янми помилувала колишню лідерку країни Аун Сан Су Чжі за п'ятьма з 19 звинувачень, за які вона була засуджена. Про це повідомляє Reuters.

Помилування означає, що з 33-річного терміну ув'язнення Су Чжи буде знято шість років, повідомив речник хунти Зо Мін Тун в інтерв'ю Eleven Media Group, додавши, що це частина амністії, за якою було звільнено понад сім тисяч ув'язнених по всій країні.

М'янма переживає криваві потрясіння з початку 2021 року, коли військові скинули обраний уряд Су Чжі і розпочали репресії проти опонентів, в результаті яких тисячі людей були ув'язнені або вбиті.

У понеділок, 31 липня, хунта відклала вибори, обіцяні на серпень цього року, і продовжила надзвичайний стан ще на шість місяців, що, на думку критиків, затягне кризу.

Читайте також: РФ веде переговори з М'янмою, країнами Африки і Близького Сходу щодо отримання боєприпасів

78-річна Аун Сан Су Чжі, яку затримали під час перевороту, минулого тижня була переведена з в'язниці під домашній арешт у столиці країни. Вона заперечує всі звинувачення, за якими її було засуджено і подала апеляцію.

Речник хунти заявив, що військова рада державної адміністрації також скоротила на чотири роки термін ув'язнення колишнього президента Він М'їнта, який був заарештований одночасно з Су Чжи.

Джерело Reuters повідомило, що і Су Чжи, і Він М'їнт залишаться під вартою.

Засудження, за які Су Чжи помилувана, незначні, включаючи порушення закону про пом'якшення наслідків стихійних лих, коли вона порушила правила боротьби з COVID-19 під час виборчої кампанії, сказало джерело.

Читайте також: У М'янмі хочуть дозволити носити зброю людям, лояльним до влади — Reuters

Військовий переворот у М'янмі відбувся у лютому 2021 року. Генерали називають його відповіддю на порушення на виборах 2020 року, на яких партія Су Чжі перемогла з великою перевагою. При цьому, доказів порушень військові не надали.

Експерти вважають, що військова хунта намагається назавжди придушити лідерку, яка в минулому вже багато років провела під домашнім арештом. У червні 2022 року Су Чжі переводили до одиночної тюремної камери в столиці країни. Контакти колишньої лідерки з навколишнім світом обмежені. Крім того, під вартою перебувають деякі соратники Су Чжі.