UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війська РФ біля кордонів: МЗС країни-агресора звинуватило Україну в "наступальних діях"

Ситуація нагнітається, вважають у МЗС РФ.

У Міністерстві закордонних справ РФ звинуватили Україну в "наступних діях" на Донбасі.

Офіційний представник МЗС країни-агресора Марія Захарова заявила, що про це нібито свідчать звіти місії ОБСЄ, повідомляє РБК-Україна.

Ситуація в зоні конфлікту на Донбасі нагнітається і українська сторона нібито виступає за силове рішення, заявила Захарова.

"Звіти Спеціальної моніторингової місії свідчать про наступальні дії Збройних сил України в районі населених пунктів Гранітне, Старомар'ївка", - наголосила Захарова.

Згідно з звітами місії ОБСЄ за листопад, в районі Гранітного з'явилися нові траншеї по обидва береги річки Кальміус, проте немає жодних вказівок на те, що будь-яка сторона конфлікту готується до наступу.

Читайте також: Війська РФ біля кордонів України: Держдеп США зробив заяву, а Блінкен переговорив зі Столтенбергом

Нагадаємо, ситуація з обстрілами на лінії розмежування на Донбасі зараз гірша, ніж до липня 2020 року, коли були введені в дію нові заходи щодо посилення режиму припинення вогню, заявив після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у ТКГ посол Мікко Кіннунен.

Наразі ситуація вздовж лінії зіткнення вкрай нестабільна. Зокрема, на цьому відрізку багато пошкоджених тяжким озброєнням житлових будинків та об'єктів інфраструктури.

Минулого місяця Росія, згідно з інформацією ОБСЄ, почала стягувати війська і техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угрупування, що залишилися там після весняних "учнів". Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках в останні тижні суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росії надто дорого коштуватиме новий напад на Україну.

Загроза вторгнення Росії в Україну велика. На відміну від публічних коментарів української влади, американські партнери "вкрай стурбовані незвичайним переміщенням" російських військ біля кордонів України та проводять термінові консультації зі своїми союзниками. Детальніше про військове партнерство України читайте у статті Тетяни Силіної ”Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?”.