UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна в Україні спровокує технологічний сплеск та створення нових видів озброєння

Захід знову готовий вкладати великі гроші у виробництво зброї.

Війна Росії в Україні привела до радикального збільшення фінансування безпеки в світі, яке спровокує новий технологічний сплеск. Як наслідок збільшення інвестицій в розробку та виробництво нових видів озброєнь, їхньої інтеграції зі штучним інтелектом Захід поверне собі абсолютне домінування в сфері безпеки, вважає ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Байден не просто так відвідує завод Локхід Мартін в Алабамі. Але це не тільки США. Завжди стримана Німеччина виділяє додатково 150 млрд. євро, і це тільки початок. Кумулятивний безпековий потенціал дозволить Заходу якщо не диктувати умови, то точно запобігти будь-яким спробам щось робити без нього», - пише у своїй статті для ZN.UA «Війна з Росією: п’ять важливих висновків після Рамштайна».

Водночас попит на російську зброю впаде, а ембарго на високі технології остаточно доб’є російський ВПК.

Також війна створить можливість для Заходу позбутися залежності від російських енергоносіїв та прискорити зелений перехід.

«Мантра про взаємозалежність - безпека і вплив в обмін на гроші за енергоносії - більше не працює. Це матиме щонайменше два наслідки - деградація російської економіки і Росії як такої та неможливість використати цю залежність у майбутньому протистоянні з Китаєм», - зазначає Клімкін.

Дипломат зауважує, що для західного світу відмова буде болісною, але він це перетравить і використає для побудови нової енергетичної моделі. А от Китай років через десять буде готовий посилити тиск на Росію для утвердження своїх цілей.

Більше статей Павла Клімкіна для ZN.UA читайте тут.