UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як війна впливає на науковий потенціал Росії та України — Bloomberg

За словами члена Російської академії наук, за останні п'ять років Росія втратила понад 50 000 дослідників.

Найвідоміша російська пошукова система "Яндекс" переживає кінець свої епохи. Цього місяця її погодились продати за приблизно 5,2 мільярда доларів, що є зниженою ціною. "Яндекс" має суперечливу репутацію: Алексей Навальний, чия смерть обурила лідерів і викликала протести по всій Європі, заявив, що компанія відповідальна за поширення російської брехні

Крім того, ця подія також натякає на витік наукових та інженерних талантів з країни. За даними дослідження, наведеного Science, з лютого 2022 року Росію покинули від 11 до 28% російських розробників, пише Bloomberg.

Ще більший тиск відчувається у світі наукових досліджень. За словами члена Російської академії наук, за останні п'ять років Росія втратила понад 50 000 дослідників. Незалежне видання "Новая газета" нещодавно назвало щонайменше 270 великих вчених, які залишили країну з початку війни.

Не варто ігнорувати й втрати України — 18% науковців залишили країну, згідно з даними дослідження, проведеного у співавторстві з економістом Гаетаном де Рассенфоссом. У Європи та США є можливість зробити більше для розміщення наукових вигнанців з Росії та України, позбавивши Владіміра Путіна людського капіталу. Така робота має вестися обережно. Повчальною є паралель із Німеччиною 1930-х років, вважає видання Bloomberg. 

"Уявіть собі, що було б, якби Велика Британія або США не приймали німецьких учених, які втекли від нацистського режиму", — сказав президент Університету Ерлангена — Нюрнберга Йоахім Хорнеггер.

Читайте також: Як харківські технологічні стартапи пройшли тест на стійкість бізнесу — Financial Times

Раніше стало відомо, що США заарештували трьох росіян за контрабанду електроніки для армії РФ. За рік вони передали заборонених товарів на 10 мільйонів доларів.