UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навряд чи зараз виникне ситуація, коли останнє слово було завжди пані Меркель – Мельник

Проте зелені, які отримали головне крісло в МЗС, відстоюватимуть свою компетенцію. Відчувається, що буде набагато більша конкуренція між позиціями відомства канцлера і МЗС. 

Чи буде відомство федерального канцлера і надалі відігравати головну роль у зовнішній політиці Німеччини? В останні дні це була одна з головних тем, жваво обговорювалася в німецьких ЗМІ. Адже керівництво “Партії зелених” відкрито виступило проти такого підходу, бо саме зелені отримали портфель керманича зовнішньополітичного відомства, розказав в інтерв’ю ZN.UA посол України в Берліні Андрій Мельник.

І вони готові рішуче боротися за те, щоб саме ця політична сила відігравала першу скрипку і розставляла головні акценти у міжнародній сфері. Тому не варто очікувати повторення того, що було у «великій» коаліції ХДС/ХСС та СДПН. Це буде, як на мене, зовсім інший підхід”, - сказав він.

Мельник додав, що ми вже відчули, що німецькі зелені, так само як і ліберали будуть рішуче відстоювати свою компетенцію, яку вони отримали під час коаліційних переговорів. 

Уже зараз відчувається, що буде набагато більша конкуренція між позиціями відомства канцлера і МЗС. Навряд чи можна уявити собі таку ситуацію при попередньому уряді, коли останнє слово було завжди за пані Меркель. Це буде новий досвід для самої Німеччини, адже інакше постане ризик розпаду коаліції”, - наголосив посол.

Для України важливо, продовжує Мельник, щоб ці дебати не переросли в якійсь внутрішньополітичний конфлікт, бо від нього Україна точно не виграє. 

Адже якщо з Берліна стануть надходити суперечливі сигнали - чи по «Північному потоку 2», чи по інших критичних для нас темах, то росіяни лише будуть потирати собі руки”, - підкреслив український дипломат. 

Читайте також: Очільниця МЗС Німеччини: Суверенітет України не є предметом переговорів

Детальніше читайте в інтерв’ю Андрія Мельника «Дотеперішній курс Німеччини вписувався в один наратив – не дратувати Росію. Настав час кардинальних змін», яке записала Тетяна Силіна.