UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відновлення ядерного статусу України не на порядку денному - посол Мельник

Хоча раніше саме він говорив про можливість такого сценарію

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що Україна поки не розглядає на порядку денному відновлення статусу ядерної держави. Про це повідомляє «Європейська правда».

Хоча ще кілька місяців тому саме Мельник в інтерв'ю Deutschlandfunk заявив, що якщо Захід не буде допомагати Україні сучасним озброєнням і не допоможе членством в НАТО, то Україна буде змушена розглядати питання відновлення ядерного статусу.

Зараз дипломат стверджує, що ця тема на порядку денному не стоїть.

«Що ж стосується відновлення статусу ядерної держави, то я хотів би поки заспокоїти наших німецьких друзів - на даному етапі ця тема для нас не стоїть на порядку денному», - зазначив посол в інтерв'ю.

У той же час Мельник підкреслив: більшість українців переконані, що відмова від ядерних арсеналів свого часу була фатальною помилкою.

«Сьогодні ми залишилися з порожніми руками. Тому що Росія як потужна ядерна країна світу захопила військовою силою сім відсотків території України. Решта підписантів меморандуму не завадили цьому військовому вторгненню. Це означає надзвичайну втрату довіри, в тому числі і для режиму нерозповсюдження ядерної зброї», - сказав Мельник.

Читайте також: Глава комітету Бундестагу з закордонних справ закликав ЄС ввести санкції проти олігархів з оточення Путіна

Раніше повідомлялося, що в Німеччині заяви співголови партії Зелених Роберта Габека про необхідність надати Україні оборонні види озброєння для можливості опору російської військової агресії піддали критиці. Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Берлін переглянути свою позицію і підтримати Україну так само, як Ізраїль.

«Путін хоче стерти Україну з карти і знищити українську державу. Ось чому ми, українці, абсолютно не розуміємо небажання уряду Німеччини поставляти німецьке оборонна зброя», - сказав Мельник, зазначивши, що Берлін в цій ситуації займає моралізаторську позицію.