UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відносини з Росією можуть стати основним питанням у передвиборних перегонах в США – NYT

Рішення конфлікту США-Росія займе десятиліття.

Із боку президента США Барака Обами звучать лише тверді попередження, позбавлені будь-яких войовничих погроз у бік президента Росії Володимира Путіна, про те, що Захід буде продовжувати чинити тиск на тих пір, як Москва порушує суверенітет України, пише видання The New York Times.

На противагу цьому, колишній губернатор Флориди і майбутній кандидат у президенти США від республіканців Джеб Буш, зробив кілька протилежних такій політиці заяв в Берліні в середу.

"Поки не ясно, чи буде Росія головним питанням у президентській гонці, але у Буша будуть набагато більші проблеми, ніж просто заяви президента про одне із зовнішньополітичних питань", - пише автор статті.

Під жорстку критику республіканців Обама досить рішуче ввів санкції проти Росії, коли та анексувала Крим, пише видання. Багато критиків, такі як республіканець сенатор Джон Маккейн, люблять називати РФ бензоколонкою, а Путіна багато хто називає просто бандитом.

Російська економіка слабка і залежить від спаду на ринку нафти і газу, крім того, вона страждає від санкцій. Але тим не менш - це країна з величезною військовою загрозою, зі смертельним ядерним арсеналом. Вона також є важливим міжнародним гравцем, зокрема, коли мова йде про Сирії або Ірану, йдеться в статті.

Експерт Дмитро Саймс (професор Гарвардського університету та довірена особа міністра оборони Ештона Картера) писав, що посилення тиску може грати на руку Путіну. Наприклад, число критиків Обами закликають його поставити летальна зброю в Україну, але Саймс попереджають, що такі дії можуть дати Росії привід відповісти початком нової ескалації.

Колишній дипломат і провідний член зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів Леслі Ґелб зазначає, що росіяни відчували себе приниженими Заходом після падіння комунізму. Вони втратили чверть території Радянського Союзу, половину населення і багато багатства. Таким чином, стверджує він, це "абсолютно нереалістично думати, що Захід може розраховувати на російську стриманість", якщо Росія не розглядається в якості великої держави. За його словами, США потрібна певна стратегія дипломатії в російському питанні.

"Робота з хуліганом, який веде себе гірше, коли він відчуває брак рішучості або відсутність поваги, є делікатною завданням", - йдеться в статті.

Американці, яких більше зачіпають проблеми з ИГИЛ і економіка, політика, не мало визнають потенційну небезпеку з боку Росії.

Говорячи про позиції Обами і Буша, колишній посол США в РФ Майкл Макфол каже: "Конфлікт США-Росія не буде вирішено протягом кількох тижнів або місяців. Ця задача займе роки, навіть десятиліття".

Читайте також: Путін не привітав Порошенка і президента Грузії з річницею Перемоги

Раніше видання The Wall Street Journal писала, що Джеб Буш їде в Європу говорити про стримування Путіна. П'ятиденна поїздка дає Бушу шанс створити собі імідж напередодні оголошення про його балотування. Його візити відбудуться у той час, як нинішній президент США й інші світові лідери ведуть боротьбу щодо запобігання розширення впливу російського президента Володимира Путіна в Східній Європі.