UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відносини між Британією та Китаєм серйозно погіршуються — BBC

Протягом останніх місяців між країнами виникла низка політичних суперечок.

На тривалій пресконференції посол Китаю у Великій Британії Лю Сяомінг сказав, що відносини Сполученого Королівства та його країни переживають «поворотний момент», після якого вирішиться їхнє майбутнє, вкотре намагаючись спростувати всі обвинувачення проти китайського уряду, повідомляє BBC.

Посол закликав Велику Британію протистояти тиску з боку США. Адже не так давно США спонукали Сполучене Королівство переглянути свою співпрацю з Китаєм та почати протистояти «китайській тиранії».

Також Лю Сяомінг заперечив усі звинувачення у порушенні прав людини проти уйгурів у регіоні Сіньцзян.

«Китай ніяк не розділяє етнічні групи населення. Перед законом країни усі рівні», - додав Лю Сяомінг. Однак, існують докази, що багатьох уйгурів у Китаї затримували лише за те, що вони просто молилися чи носили хіджаб. 

Між Великою Британією та Китаєм протягом кількох останніх місяців виникла низка політичних суперечок, у тому числі стосовно китайського технологічного гіганта Huawei та закону про безпеку Гонконгу.

Але Лю Сяомінг наголосив, що покладається на поміркованість та мудрість урядів обох країн і сподівається, що Китай та Велика Британія знайдуть спільну мову та зможуть рухатися вперед, не дозволяючи іншим країнам втручатися у їхні відносини.  

Представник Міністерства закордонних справ Великої Британії зазначив, що уряд його країни працюватиме над підтримкою конструктивної співпраці з урядом Китаю. Проте, додав, що Пекін повинен відновити світову довіру, виконуючи міжнародні зобов’язання з прав людини, адже Сполучене Королівство та весь світ прискіпливо за цим спостерігатиме.

«Важливо, щоб Велика Британія продовжувала вибудовувати конструктивні відносини з Китаєм. Але наша країна не може ігнорувати порушення прав людини», - сказала представниця Палати громад Великої Британії Ліза Нанді.

Лю Сяомінг розкритикував рішення про відмову Британії від обладнання Huawei в мобільній мережі 5G, назвавши це «темною сторінкою відносин між країнами», і додав, що Сполучене Королівство втратило можливість бути провідною країною в інфраструктурі 5G.

Посол Китаю вкотре нагадав, що його держава не порушує прав уйгурів, а всі обвинувачення повністю безпідставні та є частиною «антикитайської кампанії» з боку США.

 «Відмова від співпраці з Китаєм означає для Британії відмову від можливостей для майбутнього економічного зростання країни», -  заявив посол Китаю в Лондоні.