UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відмова Китаю допомагати ВООЗ шукати джерело COVID-19 викликала критику у Вашингтоні

Позиція Китаю безвідповідальна і відверто небезпечна, вважають в США

Відмова Пекіна від плану Всесвітньої організації охорони здоров'я, що передбачає другий етап вивчення походження COVID-19 в Китаї, в Вашингтоні розцінюють як небезпечний і безвідповідальний вчинок. Про це заявила представник Білого дому Дженніфер Псакі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Їх позиція безвідповідальна і відверто небезпечна... Зараз не час ухилятися», - заявила Дженніфер Псакі журналістам на брифінгу в Білому домі.

Раніше в четвер заступник глави Держкомітету охорони здоров'я КНР Цзен Ісинь заявив журналістам, що пропозиція ВООЗ містить «формулювання, які не поважають науку», і що Пекін не згоден з цим планом. Він зазначив, що Пекін рішуче виступає проти політизації дослідження походження вірусу.

У травні поточного року президент США Джо Байден наказав американським спецслужбам в найближчі три місяці доповісти про те, чи вперше вірус COVID-19 з'явився в Китаї від тварини або в результаті лабораторного витоку.

Група експертів ВООЗ раніше відвідала Уханьський інститут вірусології. У доповіді про результати відвідування був зроблений висновок, що витік вірусів з лабораторії інституту «вкрай малоймовірний».

Великобританія і США критично поставилися до цього, заявивши, що Китай навмисно відмовив експертам в доступі до даних і зразків.

Читайте також: Китай повинен надати необроблені дані про походження пандемії - ВООЗ

У березні Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з Китаєм представила новий звіт про причини поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Однак його відразу ж розкритикував глава американської дипломатії.

ВООЗ і Китай говорять, що причиною поширення COVID-19, швидше за все, є його передача від тварини до людини, а не витік з Уханьского лабораторії.