UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від Києва до Анкари політики і олігархи борються зі свободою слова – Newsweek

Експерт ОБСЄ вважає, що ситуація з медіа в Україні і в пост-воєнних Балканах дуже схожа.

Впродовж шести років на посаді представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович бачила занепад преси в багатьох країнах з числа 57 країн-учасниць організації.

Останній з таких випадків стався у Туреччині 4 березня, коли поліція влаштувала рейд на газету Zaman через критику президента Раджепа Таїпа Ердогана і його дедалі авторитарнішої політики. І Міятович дала дуже похмуру критику цим подіям. Сама експерт народилася і виросла в Сараєво і на власному досвіді знає, як військова пропаганда і перехідні періоди можуть підштовхнути країни до обмеження свободи преси.

Сьогодні, 10 березня, вона завершує свою роботу в ОБСЄ. Але перш ніж піти, Міятович застерігає, що свобода слова в небезпеці не лише в Туреччині, а й в Україні і балканських країнах. Про це на сторінках Newsweek пише Джуді Демпсі.

Вона відзначає, що нові "демократи" в Центральній Азії не захищають демократичні цінності, які самі ж декларують. В цьому регіоні ЗМІ особливо уразливі. Міятович називає Киргизстан "блискучим прикладом" того, як в регіоні нехтують свободою преси. В Азербайджані президент Ільхам Алієв також розв'язав широку кампанію проти незалежних журналістів і неурядових організацій. Дуже велика кількість активістів опинилася за ґратами.

"Багато хто вважає, що такий перелом в Азербайджані пов'язаний зі страхом уряду перед Майданом", - каже Міятович, нагадуючи про протести в Україні, які призвели до повалення режиму і втечі президента Віктора Януковича.

Також вона звертає увагу на проблему зі свободою преси в Україні, Росії і країнах Західних Балкан. Біда ЗМІ в цих країнах пов'язана з тим, що ними володіють олігархи чи політичні еліти і використовують як інструмент для своїх особистих цілей.

"Громадянське суспільство в Росії страшенно ослаблене. Незалежні ЗМІ там зникають. Але це не означає, що нам треба лише знизати плечима і все. Треба працювати з людьми, які хочуть захистити свою професію", - вважає Міятович.

Щодо України, експерт ОБСЄ каже, що підняла питання про проблему власності ЗМІ перед Петром Порошенком, щойно він став президентом.

"Порошенко сказав, що він збирається продати всі свої активи, окрім "5 каналу". А я сказала йому, що найперше, чого він повинен позбутися, - це якраз телеканал", - розповідає Міятович, нагадуючи, що український президент не послухав цю пораду.

"Ми змогли серйозно допомогти Україні у зміні законодавства. Але там досі існує безкарність. Київ досі нічого не робить, коли йдеться про напади на журналістів", - додала вона.

Нещодавно президент Петро Порошенко створив Раду із захисту свободи слова на чолі зі своїм прес-секретарем. До складу Ради включені представники громадських об'єднань, що діють у сфері медіа, ЗМІ, а також Національної поліції, Генеральної прокуратури, СБУ, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та інших державних органів.