UA / RU
Підтримати ZN.ua

Віце-президент США відклав візит до Ізраїлю

ЗМІ пишуть, що таке рішення пов'язане з протестами, які виникли в регіоні через рішення Трампа по Єрусалиму.

Віце-президент США Майк Пенс відтерміновує свій візит в Ізраїль, який планувався на неділю і понеділок на тлі акцій протесту, викликаних рішенням президента США визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, пише CNN з посиланням на представників ізраїльської влади та офіс Пенса.

Крім того, причиною перенесення термінів, за даними видання, стала нібито необхідність присутності Пенси у Вашингтоні в процесі обговорення в Конгресі податкової реформи.

"Голос Майкла Пенса може мати вирішальне значення для республіканців при голосуванні за податкову реформу до кінця року", - сказано в повідомленні.

Офіс Пенса підтвердив, що тепер він покине Вашингтон у вівторок, зупиниться в Єгипті для короткого візиту, а потім прибуде до Ізраїлю з більш тривалим візитом.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу з перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Через рішення Трампа про Єрусалиму 7 і 8 грудня в Єрусалимі та на палестинських автономних територіях відбулися зіткнення демонстрантів з ізраїльськими силовиками. В результаті зіткнень щонайменше дві людини загинули і ще понад 750 отримали поранення.

13 грудня Організація Ісламського співробітництва (ОІВ), в яку входять 57 країн мусульманського світу на позачерговому саміті в Стамбулі вирішила визнати Східний Єрусалим столицею Палестини.

Це рішення є відповіддю на недавнє визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалиму як "неподільної" столиці Ізраїлю.

Лідери держав-членів Європейського Союзу на Саміті в Брюсселі в четвер, 14 грудня, підтвердили незмінність позиції щодо статусу Єрусалиму.

Вона зводиться до відданості ідеї двох держав – єврейської та палестинської, які шляхом переговорів мають вирішити подальшу долю міста.