UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибухи в Бейруті: Ізраїль, Кувейт і Саудівська Аравія направлять гуманітарну допомогу Лівану

Прем'єр-міністр Лівану звернувся до світової спільноти із закликом про допомогу.

Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діабі пообіцяв знайти відповідальних за вибухи, які сталися в Бейруті раніше у вівторок.

Звертаючись до народу після вибуху, в результаті якого загинули щонайменше 50 осіб і поранено понад 3000 осіб, Діабі сказав, що уряд розкриє факти про «небезпечний» склад в порту Бейрута, який, за його словами, знаходиться там з 2014 року, передає AFP.

Діабі також звернувся до міжнародного співтовариства з проханням про допомогу після «катастрофи».

«Я посилаю терміновий заклик до всіх країн, які є друзями, братами і люблять Ліван, підтримати його і допомогти нам залікувати ці глибокі рани», - сказав він в телевізійному зверненні.

Міжнародна допомога

Готовність надати гуманітарну допомогу Лівану вже висловили країни, що входять до Ради співробітництва країн Затоки, а також Ізраїль.

Кувейт видав указ еміра про відправку медичної допомоги до Лівану.

Тим часом державний міністр закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів Анвар Гаргаш написав в Twitter, що «наші серця з Бейрутом і його людьми».

Він опублікував повідомлення разом із зображенням Дубайського Бурдж-Халіфа, найвищої будівлі в світі, освітленої квітами ліванського прапора.

«Ми молимося в ці важкі години, щоб Бог ... захищав братський Ліван і ліванців, щоб зменшити їхні страждання і залікувати їх рани», - написав він.

«Міністерство закордонних справ заявило, що Королівство Саудівська Аравія з великою стурбованістю стежить за наслідками вибуху, що стався сьогодні в бейрутському порту, за загиблими і пораненими», - йдеться в заяві міністерства закордонних справ Королівства.

«Уряд Королівства висловлює свої щирі співчуття і співчуття сім'ям загиблих і поранених, просячи Всемогутнього Бога помилувати тих, хто загинув в цій трагічній події, і надати пораненим швидке одужання і захистити Ліван від всіх бід. Міністерство підтверджує повну підтримку і солідарність Королівства з братнім ліванським народом», - йдеться в заяві.

Країни Перської затоки підтримують тісні зв'язки з Бейрутом і вже давно надають фінансову допомогу і дипломатичну допомогу для посередництва в політичних і сектантських розбіжностях в Лівані.

Ізраїль також запропонував гуманітарну допомогу Лівану, з яким він все ще знаходиться в стані технічної війни.

«Після вибуху в Бейруті міністр оборони Бенні Ганц і міністр закордонних справ Габі Ашкеназі від імені Держави Ізраїль запропонували ліванському уряду - через міжнародних посередників - медичну та гуманітарну допомогу, а також негайну надзвичайну допомогу», - йдеться в спільній заяві двох міністерств.

Про причини вибуху

У вівторок з'явилися суперечливі повідомлення про причини смертельних вибухів в Бейруті, але міністр внутрішніх справ Лівану заявив, що аміачна селітра знаходилась на складі в порту Бейрута.

Міністр внутрішніх справ Мухаммед Фахмі направив до митного департаменту країни питання про те, чому такі матеріали зберігалися там. Залишається незрозумілим, щостало причиною вибухів, в результаті яких над країною утворилася величезна хмара. Глава ліванської генеральної безпеки Аббас Ібрагім заявив журналістам, що на місці вибуху зберігалися «вибухонебезпечні матеріали», які були конфісковані «деякий час тому».

Місцевий телеканал LBCI повідомив, що в сховищі порту Бейрут було до 2700 тонн вилученого амонію.

Про жертви

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило, що в результаті вибухів поранення отримали співробітники його посольства в Бейруті. В ООН заявили про те, що в порту Бейрута постраждав екіпаж і корабель, розгорнутий з миротворчими силами Організації Об'єднаних Націй.

«В результаті потужного вибуху, що стався сьогодні ввечері в бейрутському порту, один з кораблів ВСООНЛ, пришвартований в порту, був пошкоджений, в результаті чого деякі військово-морські миротворці ВСООНЛ отримали поранення, причому деякі з них серйозні», - йдеться в повідомленні.

Будинки, розташовані в кількох кілометрах, отримали матеріальну шкоду, вибухову хвилю відчули на Кіпрі, а вибухи були чутні в 20 кілометрах від Бейрута.

Станом на 00:30 відомо щонайменше про 50 убитих і тисячі поранених в результаті двох потужних вибухів в порту.