UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в США: демократи відбивають тиск, але контроль над Конгресом незрозумілий

У Меріленді і Міссурі виборці схвалили рекреаційну марихуану.

Контроль над Конгресом по всій країні поки не визначився, але демократи в ході проміжних виборів, які відбулися в США, продемонстрували несподівану міць, перемігши республіканців у низці регіонів і спростувавши очікування, що висока інфляція та низький рейтинг підтримки президента Джо Байдена призведуть демократів до ключових поразок., повідомляє AP NEWS.

Читайте також: The Economist: На виборах в США демократи показали кращий результат, ніж очікувалося

Окремі, вже відомі, підсумки виборів такі:

Вихід виборів до Палати представників і Сенат визначить майбутнє програми Байдена і фактично стане референдумом для його адміністрації, оскільки країна переживає рекордно високу інфляцію і стурбована напрямом розвитку країни.

Читайте також: Аналітики Atlantic Council спрогнозували, як проміжні вибори в США можуть вплинути на підтримку України

Контроль республіканців над Палатою представників, ймовірно, викличе серію розслідувань щодо Байдена та його сім'ї, тоді як захоплення республіканцями Сенату обмежуватиме можливості президента призначати суддів.

Найрадіснішою новиною для демократів стало те, що Джон Феттерман посів місце в Сенаті Пенсільванії, контрольоване республіканцями, яке є ключовим для сподівань партії на збереження контролю над Палатою.

У Палаті представників демократи зберегли місця в округах від Вірджинії до Канзасу та Род-Айленда, тоді як результатів голосування в таких штатах, як Нью-Йорк та Каліфорнія, ще не оголошено.

Демократи також досягли успіху в губернаторських перегонах, перемігши у Вісконсіні, Мічигані та Пенсільванії — місцях битв, критично важливих для перемоги Байдена над Трампом у 2020 році. Але республіканці втримали губернаторські крісла у Флориді, Техасі та Джорджії - ще одному штаті, де Байден з невеликою перевагою переміг два роки тому.

По всій країні продовжується підрахунок голосів, а це означає, що республіканці все ще можуть отримати контроль над обома палатами Конгресу. Але сильного сплеску симпатій до республіканців не сталося, що обнадіяло демократів, які очікували великих втрат, і поставило під питання наскільки сильним буде правляча більшість республіканців у разі перемоги в Палаті представників.

У Пенсільванії Феттерман зіткнувся з питаннями щодо своєї придатності до роботи після перенесеного інсульту за кілька днів до праймеріз у цьому штаті. Але він все ж таки переміг республіканця доктора Мехмета Оза

Демократи також посіли найважливіше місце в Сенаті в Нью-Гемпширі, де діюча Меггі Хассан перемогла республіканця Дона Болдука, генерала армії у відставці, який просував наратив Трампа про те, що вибори 2020 були фальсифіковані.

Нагадаємо, відповідно до прогнозів, якщо Республіканська партія отримає контроль над Палатою представників, вона не «підписуватиме порожні чеки» для України. І президентові Джо Байдену буде важче отримати підтримку у Конгресі, щоб передати нову допомогу Києву, якому доводиться захищатись від Росії.

Про це заявляв лідер республіканської меншини у Палаті представників Кевін МакКарті.