UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в ПАР: керівна партія вперше втратила більшість

Країна розпочинає нову еру коаліційної політики.

У Південно-Африканській Республіці (ПАР), уперше після обрання країною демократичного курсу в 1994 році, закінчилося тридцятирічне домінування партії Африканський національний конгрес (АНК), який отримав лише близько 40% голосів виборців, розгніваних безробіттям та нерівністю, повідомляє Reuters.

Читайте також: Президент ПАР назвав результати розслідування щодо можливого постачання зброї до Росії

Різке ослаблення АНК порівняно з 57,5%, які вона отримала на попередніх парламентських виборах 2019 року, означає, що партії доведеться розділити владу з конкурентом, щоб зберегти свої позиції — безпрецедентна перспектива.

“Ми можемо говорити з усіма і з будь-ким”, - заявив журналістам голова АНК і нинішній міністр енергетики країни Гведе Манташе, ухилившись від відповіді на запитання про те, з ким партія обговорює можливу коаліційну угоду.

Підрахунок голосів на виборах входив у завершальну стадію в суботу, 1 червня,  вранці, і результати з більш ніж 98% виборчих дільниць давали АНК 40,29%.

Головна опозиційна партія, Демократичний альянс (DA), отримала 21,63%, а партія “Спис нації” (uMkhonto we Sizwe), очолювана колишнім президентом Джейкобом Зумою, зуміла набрати 14,71%.

АНК переконливо перемагав на всіх попередніх національних виборах, починаючи з історичного голосування 1994 року, але за останнє десятиліття його підтримка зменшилася, оскільки економіка стагнувала, безробіття зростало, а дороги та електростанції руйнувалися.

Високі показники uMkhonto we Sizwe є однією з головних причин того, що АНК не зміг забезпечити собі більшість і тепер буде змушений укласти коаліційну угоду або іншу форму домовленості з однією або кількома меншими партіями.

Інвестори в найбільш індустріалізовану економіку Африки сподіваються, що невизначена картина швидко проясниться і країна уникне тривалого періоду політичних суперечок, якщо партії не зможуть дійти згоди.

Деякі партії ставлять під сумнів те, що вони називають невідповідностями в підрахунку голосів — це може призвести до оскарження деяких результатів. Виборча комісія запланувала оголошення остаточних результатів голосування на неділю, 2 червня.

Читайте також: Лідери ПАР та Китаю виступають за мирні переговори між Україною та Росією

Частка голосів, отриманих політичними партіями, визначає їхні місця в Національній асамблеї ПАР, яка обирає президента країни. Чинний лідер ПАР Сиріл Рамафоса теоретично ще може зберегти свою посаду. Але він буде ослаблений і може зіштовхнутися із закликами піти у відставку як від опозиційних партій, так і від критиків у глибоко розділеному АНК.