UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в Білорусі: На вулиці міст вийшли протестувальники, почалися сутички з міліцією

Акції протесту проходять в Мінську, Могильові, Бресті, Гродно та інших білоруських містах.

У Мінську й інших білоруських містах громадяни виходять на стихійні акції протесту, які намагається розганяти міліція. У столиці Білорусі відбулися сутички протестувальників з ОМОНом, передає "Радіо Свобода".

Увечері в неділю, 9 серпня, ОМОНівці жорстко розігнали протестувальників біля Стели Переможців ву Мінську. За даними телеканалу «Белсат», тут зібралися близько 5 тисяч осіб.

Потім кілька сотень людей намагалися перекрити проспект Переможців. Водії проїжджаючих автомобілів підтримували мітингуючих звуковими сигналами.

На проспекті Машерова, де за підрахунками журналістів «Белсату» зібралися близько 2 тисяч осіб, мітингарі намагалися відбити затриманих у ОМОНівців. За даними TUT.by, є постраждалі як серед протестувальників, так і серед силовиків.

Міліції вдалося відтіснити мітингарів з проспекту і заблокувати їх у дворах житлових будинків.

Громадяни також вийшли на вулиці Бреста, Гродна, Могильова, Вітебська та інших міст. Колони протестувальників скандують «Жыве Беларусь», «Верам! Можам! Пераможам! » і «Уходи!».

Читайте також: У ЦВК Білорусі пообіцяли офіційно оголосити перемогу Лукашенка наприкінці наступного тижня

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко бере участь в них вже в шостий раз.

Чинний президент Білорусі править країною вже 26 років. Але ніколи ще Лукашенко не підходив до виборчої кампанії з таким великим антірейнтінгом - понад 61% білорусів не хочуть голосувати за нього.

За даними офіційного екзит-полу (єдиного дозволеного в країні), Лукашенко отримав 79,7%, а Тихановська - 6,8%.

На початку червня, після відмови ЦВК реєструвати опозиційних кандидатів, країною прокотилася хвиля протестів і мітингів. Водночас вперше опозиція не обмежилася Мінськом, а проявила себе по всій країні, в обласних і районних центрах.

Олександр Лукашенко, відчуваючи, що влада вислизає у нього з рук, сам почав нагнітати обстановку, заявляти про іноземне (російське, але не тільки) втручання в вибори, тим самим морально готуючи своє оточення і міжнародне співтовариство до силового сценарію утримання влади.

Кандидатом від об'єднаної опозиції стала дружина заарештованого напередодні виборів блогера Сергія Тіхановском Світлана. Її підтримали штаби Віктора Бабарика, заарештованого за підозрою у відмиванні грошей, і Валерія Цепкала, який залишив країну, побоюючись кримінального переслідування.

Детальніше про передвиборчу ситуацію в Білорусі читайте в матеріалах Андрія Паливоди «Напередодні», «Передвиборна вистава Лукашенка» і «Хиткий трон «бацьки»» для ZN.UA.