UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Венесуелі: США визнали переможцем опозиційного кандидата 

Виборча рада країни оголосила переможцем Мадуро, але опозиція заявила, що Гонсалес здобув більшу підтримку.

США визнали опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса переможцем президентських виборів у Венесуелі, попри те, що підконтрольні уряду Каракаса виборчі органи оголосили переможцем Ніколаса Мадуро. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте також: Ціна на нафту зростає після того, як США заявили про відновлення санкцій проти Венесуели

"З огляду на неспростовні докази, Сполученим Штатам і, найголовніше, венесуельському народу зрозуміло, що Едмундо Гонсалес набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня", - заявив державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер, 1 серпня.

Суперечка щодо результатів президентських виборів викликала протести у Венесуелі. Виборча рада країни оголосила Мадуро, який перебуває при владі з 2013 року, переможцем із 51% голосів.

Але опозиція країни заявила, що Гонсалес здобув більшу підтримку, ніж чинний президент, та опублікувала детальні результати підрахунку голосів.

Заява уряду США з'явилася на тлі дипломатичних зусиль, спрямованих на те, щоб переконати Мадуро оприлюднити результати виборів, а також на тлі активізації закликів до незалежного перегляду результатів голосування.

Мадуро звернувся до вищого суду Венесуели з проханням провести оцінку результатів виборів, але це прохання майже одразу ж викликало критику з боку іноземних спостерігачів, які заявили, що суд занадто близький до уряду, аби провести незалежну перевірку.

Читайте також: ЄС не визнає результати виборів у Венесуелі, поки не будуть підраховані всі голоси – Боррель

Венесуела має найбільші у світі доведені запаси нафти й колись могла похвалитися найрозвиненішою економікою в Латинській Америці, але після приходу до влади Мадуро у 2013 році ситуація в країні змінилася. Різке падіння цін на нафту, повсюдний дефіцит і гіперінфляція призвели до соціальних заворушень і масової еміграції. Понад 7,7 мільйона жителів покинули Венесуелу з 2014 року.