UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у Венесуелі: Бразилія та Колумбія обговорили варіанти виходу з кризи

У Венесуелі й опозиція, і багаторічний лідер країни Мадуро заявили про перемогу на виборах.

Президенти Бразилії та Колумбії Луїс Інасіо Лула да Сілва й Густаво Петро в середу, 14 серпня, під час телефонної розмови обговорили варіанти вирішення кризи після виборів у Венесуелі. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Мадуро на десять днів заблокував доступ до соцмережі X у Венесуелі 

За словами Лули, він зі своїм колегою з Колумбії обговорив пошук шляхів виходу з проблем у Венесуелі.

“Чи зможемо ми відновити демократичний спокій у цій країні”, - додав лідер Бразилії.

Рішення про телефонну розмову за участю Лули й Петро було прийнято після того, як президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор вийшов із тристоронньої президентської ініціативи щодо виборів у Венесуелі.

Бразилія і Колумбія координують свої дипломатичні зусилля для врегулювання кризи, яка виникла у Венесуелі після виборів 28 липня: і Ніколас Мадуро, який перебуває при владі в країні з 2013 року, і кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес заявили про перемогу. Лояльна до чинної влади виборча рада країни оголосила переможцем саме Мадуро, заявивши, що він отримав близько 51% голосів. Однак опозиція стверджує, що Гонсалес набрав понад шість мільйонів голосів, порівняно з 2,7 мільйона голосів за Мадуро.

Лула і Петро закликали венесуельську владу оприлюднити детальні результати голосування.

Лідер Мексики заявив, що поки не братиме участі в переговорах з Бразилією і Колумбією, а чекатиме на результати перевірки виборів від Верховного суду Венесуели.

Президенти Бразилії та Колумбії тим часом планують організувати телефонну розмову з Мадуро та Гонсалесом. Ні Бразилія, ні Колумбія наразі не планують визнавати перемогу Мадуро до повного оприлюднення результатів голосування.

Читайте також: Президент Панами запропонував сприяти безпечному від’їзду Мадуро з Венесуели: останній дав різку відповідь 

Детальніше про те, чи втримається Мадуро при владі та що відбувається у Венесуелі, розповідав Володимир Кравченко в статті “Венесуельська карта Путіна”.