UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори у США: пов'язані з Іраном хакери атакують американських чиновників

Групи хакерів пов'язані з Корпусом вартових ісламської революції.

Аналітики компанії Microsoft заявили, що хакери, пов’язані з іранським урядом, в рамках передвиборчої кампанії у США намагалися у червні зламати обліковий запис «високопоставленого чиновника», передає Reuters. За кілька тижнів до цієї спроби хакери зламали обліковий запис чиновника окружного рівня.

У звіті Microsoft вказано, що ці атаки були частиною спроб угруповань Ірану вплинути на вибори президента Сполучених Штатів, які мають відбутися в листопаді цього року. Подробиць щодо чиновника, профіль якого намагались зламати, у звіті немає. 

Читайте також: Трамп і Гарріс погодилися провести дебати 10 вересня на ABC

Звіт з’явився після того, як високопосадовці розвідки США заявили, що Іран почав активно використовувати закриті акаунти у соцмережах. Вказувалось, що це роблять для того, аби посіяти політичний розбрат у Сполучених Штатах.

Місія Ірану при ООН в Нью-Йорку заявила Reuters, що його кіберпотужності є «оборонними і пропорційними загрозам, з якими він стикається». Також там додали, нібито Іран не планує здійснювати кібератаки. 

«Президентські вибори в США є внутрішньою справою, в яку Іран не втручається», – стверджують у місії у відповідь на звинувачення у звіті Microsoft.

Читайте також: Байден заявив, що не впевнений у мирній передачі влади, якщо Трамп програє на виборах

Тоді як згідно зі звітом, групою керує розвідувальний відділ Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Ці хакери надіслали електронний лист зі шпигунським фішингом високопоставленому чиновнику президентської кампанії. А інша група, як вказано у звіті, яка теж пов’язана з КВІР, скомпрометувала обліковий запис користувача з мінімальними правами доступу в уряді на рівні округу.

Аналітики Microsoft вказують, що така діяльність – це частина ширших зусиль Ірану щодо отримання розвідданих про політичні кампанії в США. Вона націлена на штати, які ще вагаються.

У звіті зазначається, що обліковий запис працівника округу зламали у травні в рамках ширшої операції «розпилення паролів», тобто коли хакери масово використовують загальні паролі або злиті паролі на багатьох облікових записах, доки не зможуть зламати один з них.

Читайте також: Виступ Гарріс на передвиборчому мітингу перервали протестувальники проти війни в Газі — The Hill

Хакери не змогли отримати доступ до інших акаунтів через цей злам. І їхні цілі знають про це.

Дослідники також заявили, що інша іранська група запускала «таємні» новинні сайти, які використовували штучний інтелект для вилучення контенту з легальних новинних сайтів. Підробки були націлені на американських виборців, які перебувають на протилежних сторонах політичного спектра. Ці два сайти дістали назви Nio Thinker – лівий сайт та Savannah Time – консервативний сайт.

Обидва сайти мали схожі формати сторінок «Про нас», і жоден з них не містив жодних контактних даних. Nio Thinker називає себе «вашим джерелом глибоких, прогресивних новин і аналітики, які кидають виклик статусу кво». Тоді як Savannah Time заявляє, що це «відображення цінностей, які роблять Саванну унікальною» і місце, «де консервативні цінності зустрічаються з місцевим розумінням».

Читайте також: Багато американців вважають, що демократія в США може опинитися під загрозою залежно від результатів виборів — опитування

У травні Федеральне бюро розслідувань попереджало, що Китай, Росія та Іран нарощують зусилля для впливу на вибори 2024 року за допомогою штучного інтелекту. Тоді у ФБР заявили, що загрози перед виборами різноманітніші та масштабніші, ніж будь-коли.

Також розвідка США попереджала, що Іран працює над тим, аби викликати суспільний розбрат у Сполучених Штатах і підірвати прагнення Дональда Трампа повернутися до Білого дому. Розвідувальна спільнота США заявляє, що Тегеран, ймовірно, розглядає перемогу Трампа в листопаді як загрозу погіршення своїх і без того поганих відносин з Вашингтоном.